Roboti v továrnách poptávku po šikovných lidech nevymažou, ujistila expertka čtenáře

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 24. 2. 2021 12:05
"Automatizace průmyslu nevymaže poptávku po kvalifikovaných lidech, bude naopak potřeba víc lehkých technických kvalifikací, které budou využívány na obsluhu strojů, jejich montáže, seřízení, opravy, údržbu," uvedla v rozhovoru se čtenáři na téma budoucnost pracovního trhu Jaroslava Rezlerová z personalistické společnosti ManpowerGroup.
On-line rozhovor s Jaroslavou Rezlerovou
Rozhovor skončil
Čtenářům odpovídala Jaroslava Rezlerová z ManpowerGroup.
Přečíst si rozhovor

Aby průmyslové odvětví přežilo, budou podle expertky nutné masivní investice a rekvalifikace. Vznikat bude řada nových IT pracovních míst a dalších pozic, které ještě neumíme ani pojmenovat. Natož abychom mohli říct, co přesně bude náplní jejich práce. Společnosti, které digitalizují a automatizují, podle Rezlerové rostou, a vytváří tak další a nové typy zaměstnání.

"Stát by měl reagovat na tyto nově vznikající potřeby a dotovat, nejlépe z evropských peněz, které sem budou určitě v příštích letech proudit ve velkém jako podpora po covidu," uvádí Rezlerová.

Jaroslava Rezlerová.
Jaroslava Rezlerová. | Foto: ManpowerGroup

Podle ní bude také třeba změnit systém rekvalifikací a spolupracovat víc s byznysem, aby se lidé mohli rekvalifikovat smysluplně a našli svoje místo na trhu práce. "Každá rekvalifikace jsou mnohem lépe investované peníze než náklady na nezaměstnanost," věří expertka.

Akutní nedostatek kvalifikovaných pracovníků se podle ní týká zejména oblasti technologií. "Neustále roste poptávka po odbornících na kybernetickou bezpečnost, vývojářích softwaru, datových analyticích, grafických designérech," říká Rezlerová. 

Služby už se do kanceláří nikdy zcela nevrátí

Stejně jako průmysl se rychle vyvíjí také sektor služeb. Práce ve službách ve velkém během pandemie opustila budovy a zpátky se už podle Rezlerové nikdy úplně nevrátí.

Nový model podle ní bude kombinovat práci z domova či odkudkoliv, kde právě budeme, a práci z kanceláře.

"Co se sektoru služeb týče, mluvíme o tzv. hybridní práci, tedy že se bude pracovat prakticky odkudkoli, občas z kanceláře, protože lidé se pořád budou chtít potkávat, z domova anebo odjinud, kde zrovna budete," myslí si expertka.

Zcela virtuální firmy podle ní trendem nebudou. "Lidé se potřebují socializovat, někam profesně patřit," uzavírá personalistka.

On-line rozhovor s Jaroslavou Rezlerovou

Rozhovor skončil
24. 2. 2021
Ptá se: Šimon

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na průvodcovství, konkrétně průvodcování v Praze. Sám jsem průvodce a zajímá mě zdali je ještě šance, že se to v blízké době vrátí.
Děkuji.

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den Šimone,
v současné chvíli je velmi těžké predikovat vývoj situace týkající se odvětví, která jsou závislá na přílivu turistů. Naše výhledy do tohoto roku jsou, co se turismu týče, spíše skeptické. Věřím však, že se situace na podzim tohoto roku může začít obracet k lepšímu, nicméně stále to záleží na mnoha faktorech, které bohužel nelze předvídat.

24. 2. 2021
Ptá se: Luboš.

Letos mi bude 60. V zaměstnání se chystá propouštění. Jakou mám vzhledem k věku šanci na trhu práce v okrese Karviná? Na předčasný důchod-předdůchod to ještě není. Co dál?

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den Luboši,
jak sám říkáte, uplatnění na trhu práce v tomto věku může být už složitější, ale rozhodně ne nemožné. V ČR je spousta subjektů, které se specializují na zaměstnávání lidí ve Vaší věkové skupině. Bližší informace Vám podá Úřad práce v Karviné, který shromažďuje nabídky práce pro tento okres a má díky tomu největší přehled o možnostech pracovního uplatnění Vaší věkové skupiny. Držím Vám palce.

24. 2. 2021
Ptá se: Lenka

Dobrý den, chci se zeptat jaké možnosti mají v současné době se uplatnit na trhu práce maminky po ukončení rodičovské dovolené když hledají novou práci? Děkuji.

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den,
pokud se vracíte do práce po rodičovské dovolené, již vám nemusí být držena vaše pracovní pozice, ale můžete být přeřazeni na jinou, dle pracovní smlouvy. Pokud zaměstnavatel nemá podobnou pozici k dispozici, může navrhnout dohodu o změně pracovního poměru, záleží pak na Vás, zda ji přijmete, či nikoliv. Pokud k dohodě nedojde, a zaměstnavatel Vám tudíž nenabídne odpovídající pozici, máte nárok na náhradu mzdy ve výši 100 % průměrného výdělku.
Více informací a tipů naleznete v jednom z našich článků naší kariérní poradny: https://www.manpower.cz/manpower/cs/prace-po-materske-rodicovske/
Hodně štěstí!

24. 2. 2021
Ptá se: Sońa

Dobrý den, 51 let, dříve pracující na pozici středního managera, nyní po výpovědi se ohlížím po nové práci, na vrcholu sil, mám co nabídnout - zkušenosti, nadhled,empatii, samostatnou i týmovou práci, rozhodování, řidičák,konverzačně dva jazyky, přesto o mě není na pracovním trhu zájem (sřední Morava) - co s tím?, podporu nechci !

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den,
ačkoliv hledání práce se v současné chvíli může zdát těžší, rozhodně se nevzdávejte. Na trhu práce je stále vysoká poptávka po kvalifikovaných a talentovaných lidech. Jsem přesvědčena, že své uplatnění najdete. Doporučuji Vám zkusit hledat i v jiném oboru, než ve kterém jste doposud pracovala. Zároveň doporučuji využívat job portály. Například na jobs.cz se můžete zaregistrovat jako uchazeč, nahrát tam své CV, vybrat pozice, o které máte zájem a do e-mailu Vám budou chodit automaticky nově zveřejněné nabídky. Pevně věřím, že své uplatnění brzy najdete!

24. 2. 2021
Ptá se: Marcela

Dobrý den,chci se zeptat, myslíte si,že se v brzkém budoucnu stane Home Office standartem? Že se využívání virtuálních služeb,kanceláří ,stane normou? Díky za odpověď.

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Home office se standartem již stal. :-) Práce ve službách ve velkém opustila budovy, tam kde to bylo možné, pochopitelně, protože ve výrobním segment toto udělat nelze, a nikdy se úplně zpátky nevrátí.
Co se sektoru služeb týče, mluvíme o tzv. hybridní práci, tedy že se bude pracovat prakticky odkudkoli, občas z kanceláře, protože lidé se pořád budou chtít potkávat, z domova anebo odjinud, kde zrovna budete. Vidíme to v posledních letech v oblastech jako IT, zákaznická podpora, call centra a podobně, uvidíme to i po pandemii. Zaměstnanci v nejrůznějších průzkumech jasně říkají, že zpátky do kanceláří 5 dní v týdnu by už se nechtěli vrátit, zaměstnavatelé pochopili, že motivovaní zaměstnanci, kteří mají možnost si rozhodnout, kde zrovna budou pracovat, jsou vlastně výkonnější, než ti, kteří jsou povinně v kanceláři, protože jejich výkonnost se měří délkou času tam strávenou. Flexibilní nakládání s pracovní dobou jsme si vyzkoušeli teď, v dlouhé periodě uzavření společnosti kvůli Covidu která bohužel stále trvá, ale naučila nás využívat nové pracovní modely, u kterých už podle mého názoru zůstaneme.

24. 2. 2021
Ptá se: Jorge

Dobrý večer, rád bych se Vás zeptal, v jakém časovém horizontu vidíte zotavení pracovních pozic v hotelnictví Praze? Nebude tento obor kvůli nevyzpytatelné pandemii brán uchazeči jako nejistý, rizikový?

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den,
bohužel nedokáži v tuto chvíli předvídat, jak se situace v odvětvích primárně závislých na turismu bude dále vyvíjet. Vše by se mohlo začít zlepšovat s vyšší proočkovaností, jak v rámci EU, tak celého světa.
Chování lidí v tzv. "novém normálu" nelze bohužel nyní předvídat. Jisté však je, že návrat k ekonomickému růstu, na který jsme byli zvyklí v posledních letech, ještě chvíli potrvá.

24. 2. 2021
Ptá se: Libor

Perspektiva do budoucna pro ridice kamionu v mezinarodni doprave👍???? Dekuji

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den Libore,
se současnou pandemickou situací došlo možná k poklesu mezinárodní dopravy. Nicméně podle našeho posledního průzkumu, který se zabývá nedostatkem zaměstnanců, patří řidiči kamionů mezi 10 nejžádanějších pozic v ČŘ.

24. 2. 2021
Ptá se: Bára

Dobrý den, je mi 46 a zvažuji kvalifikovat se jiným směrem, mám šanci a kterým směrem jít?

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den Báro,
mezi nejrychleji rostoucí oblasti z hlediska zaměstnanosti jsou technické profese v informatice a výrobě, dále v logistice a zákaznickém servisu, internetový obchod, zdravotnictví a sociální služby. Hodně perspektivním oborem je dlouhodobě rekreace, cestovní ruch a volnočasové služby, ale ty budou ještě nějakou dobu postiženy současnou situací. Nicméně věřím, že v příštích letech se v těchto oborech bude výrazně nabírat.

24. 2. 2021
Ptá se: Romana

Dobrý den, patřím do hodně početné generace tzv. Husákových dětí. Za pár let mi bude padesát, stejně tak jako mnoha dalším z této generace. V současnosti nemálo personálek hlásí, že zaměstnavatelé jim dávají poptávku po lidech do 50 let.
1) Co vy na to, má to nějaké řešení - v 50+ jste v ČR starý, nikoho vlastně moc nezajímá, co máte za sebou - vysoká škola, dobrou angličtinu, práci s počítačem, celoživotní vzdělávání, do důchodu půjdete tak za 20 let...
2) Co radíte v této době pro Husákovu generací dělat, aby byla dobře zaměstnatelná dalších 20 let do svých cca 70 let, pokud není pod tzv. definitivou zaměstnána v částečně zamrzlé veřejné správě, kde se plat odvíjí i od délky uznané praxe a vlastně vás nemohou vyhodit, dělat?

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den Romano,
přístup firem je opravdu často zkostnatělý a zatížen předsudky. Přitom dnešní padesátníci dokončovali střední školu již po revoluci a mají stejné moderní dovednosti, jako mladší generace. Silná populační vlna nyní odchází do důchodu a na trh práce nastupuje výrazně méně početná generace absolventů. Klesá tedy počet lidí v produktivním věku a firmy mají stále větší problémy obsadit volná pracovní místa. Při pohovorech mají padesátníci na čem stavět a musí své přednosti dobře prodávat. Na prvním místě je to praxe, odbornost a široké portfolio zkušeností a s tím vázané kontakty. Lidé ve vyšším věku jsou psychicky více stabilní a také loajální. Zaměstnavatel se na ně může dlouhodobě spolehnou na rozdíl od mileniálů, kteří potřebují velmi častou změnu. V neposlední řadě většina těchto zaměstnanců má již dospělé či starší děti, a tudíž se stávají více časově flexibilnějšími. Zkušenější zaměstnanci jsou větším přínosem v situacích, kdy mohou využít praxi, emoční stabilitu apod. Nemalou výhodou je i schopnost jednat s úřady, konkurencí, vést strategické diskuse s klientem.
Je mnoho perspektivních oblastí, kde poptávka po zaměstnancích roste. Jsou to sice v první řadě technické profese v informatice a výrobě, ale velmi rychle roste zaměstnanost v logistice, zákaznickém servisu, internetovém obchodě, zdravotnictví a sociálních službách. Hodně perspektivním oborem je dlouhodobě rekreace, cestovní ruch a volnočasové služby, ale ty budou ještě nějakou dobu postiženy současnou situací.

24. 2. 2021
Ptá se: Petra

Zdravím, kdy budou podle Vás mít ženy stejný plat za stejnou práci jako muži? Nezamrzne to téma nyní pod vlivem pandemie? Co doporučujete, když mám podezření, že můj kolega, ač reálně dělá to samé, bere víc?

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den Petro,
současná krize opravdu spíše prohloubila nerovnosti ve společnosti. Podle průzkumu z června 2020 "COVID-19 Infects more men than women" Světového ekonomického Fóra, má krize ze zdravotního hlediska závažnější dopad na muže, ale ekonomická a sociální krize má dlouhodobější dopad na ženy. U žen je větší pravděpodobnost dočasného přerušení práce kvůli péči o děti či blízké, zároveň se více obávají návratu na pracoviště. Studie Mezinárodní organizace práce (ILO), "COVID-19 and the world of work", z dubna 2020 uvádí, že ženy jsou více zastoupeny v odvětvích, které COVID-19 zasáhl nejvíce: 63 % žen pracuje v umění a kultuře, 59 % pracuje v odvětví ubytování a stravování a 54 % pracuje na administrativních pozicích.
Co se Vašeho podezření týče, doporučuji se obrátit na tuto poradnu https://www.rovnaodmena.cz/

24. 2. 2021
Ptá se: Karel

Dobrý den, zbývá mi pár let do důchodu. Firma lavíruje nad propastí. Mám šanci se rekvalifikovat a znovu najít práci? Jaký obor byste doporučila? Raději bych něco méně fyzicky náročného. Děkuji.

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den Karle,
nejrychleji rostoucí jsou profese technické, dále pak profese v informatice, ve výrobě a logistice. Hodně perspektivním oborem je i zákaznický servis, internetový obchod, zdravotnictví a sociální služby.
Držím Vám palce!

24. 2. 2021
Ptá se: Pepa

Dobrý den na úřadu práce jsem byl registrován od června do ledna. A pravda je taková že vám nic nenabidnou. Tak prosím nešiřte bludy.

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den,
úředníci na ÚP bohužel nemají odměny, na rozdíl od zaměstnanců personálních agentur, za to, kolika lidem najdou práci. V tomto nastavení více administrují vyplácení dávek, než aby uchazeče o práci prezentovali ve firmách.

24. 2. 2021
Ptá se: Roman

Dobrý den , myslíte si , že v dnešní době jsou zkušenosti získané praxí nějakou výhodou , když se člověk uchází o zaměstnání , a když je navíc 50+? Děkuji

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den,
při pohovorech mají padesátníci na čem stavět a musí své přednosti dobře prodávat. Na prvním místě je to praxe, odbornost a široké portfolio zkušeností a s tím vázané kontakty. Lidé ve vyšším věku jsou psychicky více stabilní a také loajální. Zaměstnavatel se na ně může dlouhodobě spolehnou na rozdíl od mileniálů, kteří potřebují velmi častou změnu. V neposlední řadě většina těchto zaměstnanců má již dospělé či starší děti, a tudíž se stávají více časově flexibilnějšími. Zkušenější zaměstnanci jsou větším přínosem v situacích, kdy mohou využít praxi, emoční stabilitu apod. Nemalou výhodou je i schopnost jednat s úřady, konkurencí, vést strategické diskuse s klientem.
Je mnoho perspektivních oblastí, kde poptávka po zaměstnancích roste. Jsou to sice v první řadě technické profese v informatice a výrobě, ale velmi rychle roste zaměstnanost v logistice, zákaznickém servisu, internetovém obchodě, zdravotnictví a sociálních službách. Hodně perspektivním oborem je dlouhodobě rekreace, cestovní ruch a volnočasové služby, ale ty budou ještě nějakou dobu postiženy současnou situací.

24. 2. 2021
Ptá se: Tomáš

Zdravím, služby v komunikacích se zákazníky - bude člověk užitečnější než robot, chatbot, hlasové IVR, aplikace a pod.? Myslí si vedení firem, že to opravdu chtějí zákazníci? Nebo jim nic jiného nezbude. Jde v první řadě o peníze.

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Tomáši dobrý den, musím souhlasit, jistěže jde především o efektivitu, tedy peníze, ale na druhou stranu, jen malá část těchto činností se dá pokrýt chatbotem, hlasovými aplikacemi atd. Navíc služby v komunikacích se zákazníky jsou jeden z nejvíc rostoucích segmentů. Roste e-commerce, e-služby, a myslím, že jak bude narůst v téhle oblasti konkurenční prostředí, poskytovatelé služeb se budou muset snažit odlišit právě kvalitou služby, což bude vždycky obsahovat tzv. "human touch". Teď mám na mysli, že na konci bude zákazník mluvit s člověkem, který se bude snažit mu pomoci vyřešit jeho problém nebo potřebu, a to bude podle mého názoru způsob, jakým se skvělí poskytovatelé služeb odliší od těch průměrných. Takže trochu optimismu, v téhle oblasti to budou vždy lidé, kdo budou přinášet přidanou hodnotu,

24. 2. 2021
Ptá se: Markéta

Dobrý den, jakou rekvalifikaci byste doporučila pro ženu VŠ, 43, pracující ve školství? Co by mohlo být po skončení pandemie žádané? Děkuji

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den Markéto,
nejrychleji rostoucí oblasti z hlediska zaměstnanosti jsou technické profese v informatice a výrobě, dále v logistice a zákaznickém servisu, internetový obchod, zdravotnictví a sociální služby. Hodně perspektivním oborem je dlouhodobě rekreace, cestovní ruch a volnočasové služby, ale ty budou ještě nějakou dobu postiženy současnou situací. Nicméně věřím, že v příštích letech se v těchto oborech bude výrazně nabírat.

24. 2. 2021
Ptá se: Petr

Dobré ráno.
Tudle mě zaujala debata o digitalizaci průmyslu. Sám pracuji v automobilce a zajímalo by mě, na kolik se tohoto odvětví dotkne automatizace výroby. Mám se jako řadový zaměstnanec bát o svou práci? Týká se tento vývoj jenom velkých podniků nebo i menších firem? Vím, že vývoj dopředu se nedá zvrátit, ale dají se z něj očekávat i nějaké kladné dopady na řadového dělníka, jako jsem já?
Dík.

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den Petře,
podle našeho průzkumu víc zaměstnavatelů než kdy dřív předpokládá, že v důsledku automatizace a digitalizace se zvýší nebo zachová počet zaměstnanců. Společnosti, které digitalizují a automatizují, rostou, a tento růst vytváří další a nové typy zaměstnání. Ty firmy, které již využívají automatizaci a postupují v digitální proměně, také s největší jistotou tvrdí, že budou zvyšovat počty zaměstnanců. Kompletní informace k tomuto průzkumu naleznete na našich webových stránkách: https://www.manpowergroup.cz/pruzkumy/hledame-lidi-roboti-vas-potrebuji/

24. 2. 2021
Ptá se: M.K.

Dobrý den paní Rezlerová.
Mojí dceři je 14 a moc neví, kam se upíchnout. Jaký obor zažívá boom a byl by pro mladou generaci vhodný k zaměření, a kam naopak radši nestrkat nos? Ráda bych, aby se nemusela po pár letech přeorientovávat na něco nového. Je gymnazistka a učí se dva evropské jazyky, ráda bych ji viděla někde za hranicemi, aby si něco vydělala.
M.K.

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den,
současná krize posiluje poptávku po technických a měkkých dovednostech. Akutní nedostatek kvalifikovaných pracovníků se týká zejména oblasti technologií. Neustále roste poptávka po odbornících na kybernetickou bezpečnost, vývojářích softwaru, datových analyticích, grafických designérech. Pro uplatnění na budoucím trhu práce jsou měkké dovednosti (učenlivost, komunikace, přizpůsobivost, empatie, iniciativa) v době rychlých změn a veliké nejistoty klíčové.

24. 2. 2021
Ptá se: Petr N.

Vážená paní Rezlerová. Myslíte si, že se po pandemii vrátíme zpátky do kanceláří, nebo se trend ubere směrem, že firmám už se nevyplatí platit si prostory - hlavně ve městech jako je Praha - a zůstaneme na home office?
Přeji pěkný den.

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den Petře, teď jsem odpověděla na podobno otázku paní Marcele : do kanceláří se vrátíme částečně, nový model bude kombinace práce z domova, nebo odněkud, kde právě budete a z kanceláře. Úplně virtuální firmy nevidím, lidé se potřebují socializovat, někam profesně patřit. Možná se nějaká část současných office space přetvoří na byty, ale nějaké prostory by si firmy ponechají, i kdyby to bylo jen proto, aby se jejich zaměstnanci nebo spolupracovníci měli kde potkávat, takže důležité budou společné prostory, nikoli individuální kanceláře, myslím, že víc a víc se tyto prostory stávají neformálními místy, kam lidé budou chtít jednou dvakrát týdně přijít.

24. 2. 2021
Ptá se: Bohdana N.

Dobrý den, jaká je vize existence uměleckých oborů? Hlavně pak oděvnictvi, návrhářství nebo užitá malba? Jakým směrem se bude ubírat multimediální tvorba? Děkuji.

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Bohdano, dobrý den, myslím, že tohle jsou obory, které budou dál fungovat a možná v nějakém ohledu i nabírat na rozsahu, tak jak lidé budou mít, věříme-li průzkumům trhu práce, pracovat méně(mluví se třeba víc a víc o budoucím pracovním týdnu, který má 4 dny:) , mít víc času na rodinu, na svoje zájmy , na nadstavbové věci, budou víc hledat, kde se realizovat nebo zrelaxovat. Takže jsem optimista.<br />Neumím říct nic o multimediální tvorbě, bohužel v tohle ohledu si netroufám.

24. 2. 2021
Ptá se: Marek Zvědavý

Dobrý den. Vymaže automatizace a digitalizace v průmyslových odvětvích poptávku po kvalifikovaných lidech, nebo se jen změní, co za kvalifikace bude potřeba? Chystá se na ten přerod poskytnout vláda nějaké peníze? Popřípadě Evropská unie třeba z kohezních fondů? Marek Z.

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den, automatizace průmyslu nevymaže poptávku po kvalifikovaných lidech, bude naopak potřeba víc lehkých technických kvalifikací, které budou využívány na obsluhu strojů, jejich montáže, seřízení opravy, údržbu. Bude také vznikat řada nových IT pozic, a nepředstavujte si jen nějaké komplikované velmi odborné vysoce kvalifikované pozice, půjde o snadné práce zase při nastavování, údržbě, podpoře systémů. Hodně nových pozic se na trhu objeví v příštích 5-10letech, o zhruba 50 % z nich ještě ani nevíme, jak se budou jmenovat, a co konkrétně budou obsahovat. Stát by měl reagovat na tyto nově vznikající potřeby a dotovat, nejlépe z evropských peněz, které sem budou určitě v příštích letech proudit ve velkém jako podpora po covidu, změnit systém rekvalifikací, které poskytují úřady práce, spolupracovat víc s businessem a reagovat na jeho potřeba, tak aby se lidi mohli rekvalifikovat smysluplně, aby našli svoje místo na trhu práce. Každá rekvalifikace jsou mnohem lépe investované peníze, než náklady na nezaměstnanost.

24. 2. 2021
Ptá se: Radka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou rekvalifikaci byste doporučila po 6lete mateřské, moje předchozí zkušenosti a vzdělání už mi nikde po tak dlouhé době neuznaji. Potřebuju něco flexibilniho protože hlídání nemám a nemohu tedy nikde být na plný úvazek, protože potrebuji vyzvedávat děti v různé časy že školky a že školy. Dekuji

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Radko, jestli ráda komunikujete, doporučila bych se zajímat o pozici v call centru, zákaznickém centru podpory atd. Většina velkých firem ve službách taková centra má, dá se z nich dokonce pracovat na dálku.
Nebo pokud raději pracujete na úkolech, projektech v systémech, spousta nových pracovních příležitostí vzniká, jsou to dost často ne tolik komplikované pozice, a ještě budou teprve na trhu vznikat , například ve vzdálené zákaznické podpoře, v interní administraci podkladů v systémech atd. A není tady čeho se bát, většina větších firem má nastavená školení a tréninky pro své zaměstnance, protože od nich většinou v těchto pozicích potřebuje práci, kterou je musí naučit. Je vždycky náročné hledat novou práci tak je potřeba vytrvalost. Přeji hodně štěstí!

24. 2. 2021
Ptá se: Ivan M.

Dobrý den, co dělat s desetiletou praxí v cestovním ruchu? Byl jsem zvyklý prodávat dovolené, neustále být na telefonu pro náročné klienty, mám znalost několika desítek destinací a hotelů po celém světě, umím řešit nenadálé situace na cestách v jakoukoli denní i noční dobu. Jenže toto vše je mi teď k ničemu. Na ostatních obchodních pozicích mi nabízejí plat, ze kterého neuživím rodinu. Je lepší vytrvat a počkat na pocovidový boom v cestování, nebo odejít a smířit se s méně prestižní a špatně placenou prací?

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Ivane, upřímně řečeno, máte skvělou kvalifikaci a zkušenost, kterou můžete uplatnit v prodeji v jiném oboru, nebo kdekoli v zákaznické podpoře, o které tady mluvím opakovaně, kde můžete uplatnit Vaše jazykové znalosti. Stále vidíme na trhu velkou poptávku po lidech hovořících cizími jazyky, a ta bude jenom narůstat. Vím, že mnohdy jsou obchodní pozice podhodnocené v základním platu, "jede" se na procenta z prodeje a podobně, ale nebála bych se toho , protože s Vaší praxí byste se rychle mohl dostat na dobrý příjem. Jinak doporučuji nečekat, hledat kontinuálně, na trhu se bude hodně měnit v příštích měsících a letech a bude určitě užitečné, když o Vás bude vědět co nejvíc firem, protože teď Vás mohou odmítnout a za půl roku Vás mohou potřebovat. Držím palce!

24. 2. 2021
Ptá se: Mirek

Dobrý den, rád bych se vás zeptal, zda máte odhad, jak velká by měla být "daň z automatizovaných výrob" s ohledem na fakt, že významně porostou, bohužel, výdaje na nevýrobní sféru ekonomiky, jako je sociální, zdravotní péče, nejrůznější druhy sociálních dávek-podpor a to za situace, kdy na trhu dlouhodobě chybí dostatečná kapacita kvalifikované technické pracovní síly, která primárně generuje zisky, které ta nevýrobní sféra, mimo jiných, spotřebovává.. ?

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Mirku, děkuji, moc dobrá otázka, bohužel na ní nemá nikdo dnes, minimálně tedy v České republice odpověď. A obávám se, že se jí ani nikdo teď nezabývá. Ministerstvo práce má plné ruce s rozdělováním podpory a dávek, není zjevně kapacita a možná ani kompetence a potřebné informace na přípravu blízké budoucnosti (plus minus 5 -10 let) kdy bude potřeba rekvalifikovat větší počty lidí, protože průmysl bude muset masivně investovat, aby přežil a bude potřebovat úplně jiné kvalifikace. Financovat tyto rekvalifikační programy z této jakési daně z automatizované výroby bude zásadní, ale obávám se, že její případné zavedení bude čistě politická otázka.

24. 2. 2021
Ptá se: Monilka

Dobrý den, syn je v 8.tř. rozhoduje se kam pujde, bude IT.Nebo logistika...v kurzu za 5 let?nebo vice neco jineho?Které profese budou ted nejžadanejši? děkuji

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Moniko řeknu to jednoduše . It a ještě jednou IT, protože IT bude v budoucnosti všechno. Svět se posouvá čím dál víc do virtuálně, čím dál víc se jednoduché činnosti dělají pomocí systémů, takže pro všechny žáky a studenty doporučuji IT znalosti jako součást základní výbavy.
Každý mladý člověk se znalostí aspoň základů IT, programování, práce se systémy, a věřte tmi, že to není "rocket science" najde uplatnění v příštích letech velice rychle.

24. 2. 2021
Ptá se: Jan Zvídavý

Dobrý den. Zopakuji otázku z titulku. Platy v ČR sice rostou oproti průměru EU rychleji, ovšem ani západ nestagnuje, tudíž se jim v praxi přibližujeme tempem 1% ročně a to ještě z mnohem nižší pozice. Budeme tedy mít někdy platy jako Němci a pomůžou nám v tom dotace z EU?

Odpovídá: Jaroslava Rezlerová

Dobrý den, pokud by byla struktura ekonomiky taková, jako v posledních 30ti letech, tedy že bude v zaměstnanosti dominovat výroba, tak se to nepodaří. Naštěstí ale již nyní dochází k velkým strukturálním změnám, které přinesou rychlejší růst mezd. Česko se přestává být levnou montovnou. Velmi rychle roste sektor služeb, stali jsme se IT velmocí, máme ve srovnání se zahraničím vysoký podíl technicky vzdělaných zaměstnanců a mimořádně zde roste sektor výzkumu a vývoje. Dotace z EU pomohou a naštěstí se stále více využívají na podporu těchto sektorů budoucnosti s vyšší přidanou hodnotou. Zároveň bude potřeba tyto finance využít na masivnější rekvalifikace lidí, protože změna ekonomického prostředí bude vyžadovat jiné typy dovedností.

 

Právě se děje

Další zprávy