Česko se pyšní moderními vědeckými centry. Podívejte se, kde najdeme světovou špičku

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
31. 8. 2019 13:03
I v Česku existují špičková vědecká pracoviště evropské či dokonce světové úrovně, řada z nich vznikla teprve nedávno. Obřím objemem peněz na ně přispěla hlavně Evropská unie. Například v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace v období 2007 až 2013 vznikla nebo prošla rozsáhlou modernizací velká česká výzkumná pracoviště zvaná jako Evropská centra excelence. Mají nejmodernější technologie a pracují v nich mezinárodní výzkumné týmy. Podívejte se, kde se v Česku dělá špičková věda.
Foto: BIOCEV

Biomedicínské centrum ve Vestci u Prahy

  • O co jde:

Biologické a biomedicínské centrum ve středočeské obci Vestec u Prahy (BIOCEV) se prezentuje jako "špičková komplexní platforma pro rozvoj moderních biotechnologií a biomedicíny", která propojuje hned několik oborů z oblasti přírodních a technických věd.

V centru najdou své uplatnění vědci z celé řady oborů, zejména biomedicíny, molekulární a buněčné biologie, strukturní biologie nebo tkáňového inženýrství. Téměř třetina z 450 výzkumníků a techniků pochází ze zahraničí. Výzkumný areál, který byl otevřen v roce 2015, zaštiťuje kromě Akademie věd ČR také Univerzita Karlova.

  • K čemu slouží:

Vědci ze světově uznávaného areálu BIOCEV se věnují například výzkumu vzácných chorob a zkoumání nových léčebných postupů. Jsou autory více než dvacítky patentů. Mimo jiné stojí za objevy v oblasti léčby genetických onemocnění, například onemocnění kůže. Představili také nové antibiotikum Celin proti malárii či infekci způsobené stafylokokem nebo streptokokem a přispěli i k objevu nového způsobu protinádorové terapie, tzv. migrastatické léčby.

Zajímavost: V centru BIOCEV se nachází centrum pro fenogenomiku, kde výzkumníci studují myší geny. Výzkum hlodavců, kteří mají s lidmi zhruba 17 tisíc stejných genů, pomáhá lépe chápat lidské nemoci a určovat nebo vyvíjet správnou léčbu. Vědci dovedou u myší určité geny dokonce tzv. vypnout, aby pak mohli sledovat, jak se změny prokážou u jejich potomků.

  • Peníze z EU:

Centrum získalo od EU dotaci v hodnotě dvou miliard korun, která pokryla vznik nových laboratoří. Brzy by tak mohlo v areálu bádat až 600 výzkumných pracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy