Česko se pyšní moderními vědeckými centry. Podívejte se, kde najdeme světovou špičku

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
31. 8. 2019 13:03
I v Česku existují špičková vědecká pracoviště evropské či dokonce světové úrovně, řada z nich vznikla teprve nedávno. Obřím objemem peněz na ně přispěla hlavně Evropská unie. Například v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace v období 2007 až 2013 vznikla nebo prošla rozsáhlou modernizací velká česká výzkumná pracoviště zvaná jako Evropská centra excelence. Mají nejmodernější technologie a pracují v nich mezinárodní výzkumné týmy. Podívejte se, kde se v Česku dělá špičková věda.
Po dvou letech výstavby se v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně otevřelo špičkové lékařské a výzkumné centrum ICRC. Vizualizace.
Po dvou letech výstavby se v areálu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně otevřelo špičkové lékařské a výzkumné centrum ICRC. Vizualizace. | Foto: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Mezinárodní centrum klinického výzkumu ICRC v Brně

  • O co jde:

Při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně mezi roky 2011 až 2015 vyrostlo Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC). Centrum spolupracuje s celou řadou dalších institucí, mnohé z nich jsou ze zahraničí. Například šest výzkumných týmů sdílí s americkou Mayo Clinic, se kterou místní vědci získali už dva patenty v oblasti srdečních arytmií a epilepsie.

  • K čemu slouží:

ICRC se specializuje především na kardiovaskulární a neurologické nemoci, na hledání nových metod, technologií a léčiv pro jejich léčbu, ale i diagnostiku a prevenci. Mezi jinými se tedy věnují studiu selhání srdce, srdeční arytmie, hypertenzí, ale také spánkové apnoe, demence nebo Alzheimerově chorobě.

Místní spánkové laboratoře patří k nejmodernějším v Evropě, centrum se také pyšní registrem pacientů s cévní mozkovou příhodou, v němž eviduje přes 100 000 lidí.

  • Peníze z EU:

Náklady na vybudování ICRC činily asi 4,5 miliardy, které krom Bruselu financovalo také Česko, kraj i brněnská nemocnice. Od roku 2011 získalo centrum podporu z EU na dalších 36 projektů, dohromady za více než 1,5 miliardy korun. Za další zdroje si pořídilo nové přístroje.

 

Právě se děje

Další zprávy