Poprvé je zkoumali před dekádami. Měření stovek lidí může udělat z Brna lepší město

Měří se složení těla i fyzická zdatnost.
Zaměstnanci Centra pro výzkum toxických látek v prostředí Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity provádějí poslední roky detektivní práci. Snaží se totiž najít a k sobě na pracoviště pozvat co nejvíc z asi sedmi tisíc mladých lidí narozených v Brně nebo Znojmě v roce 1991 nebo 1992, kteří se účastnili takzvané studia ELSPAC. Tu na přelomu 80. a 90. let vymyslela Světová zdravotnická organizace s cílem srovnat životy a zdraví mladých Evropanů v pěti zemích.
Cílem bylo ukázat, jaký vliv má genetika, životní styl, okolní prostředí, ale také například finanční situace matky a otce na zdraví dětí. Z celkem 21 tisíc rodin, které se zapojily na začátku 90. let, jich vyplňování desítek tisíců dotazníků až do 19. narozenin dětí vydržela tisícovka.
Deset let od ukončení původního šetření se vědci dnes sedm- a osmadvacetiletým potomkům ozývají znovu. Najít a oslovit se je snaží tým koordinátorky projektu, přírodovědkyně Lenky Andrýskové. Od března loňského roku se jich do vyšetřoven Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity podařilo přivést už 330. Jejich zdraví tu šest badatelů zkoumá tři dny v týdnu.
Čtyřhodinové vyšetření je skutečně důkladné. Účastníkům studie se měří krevní tlak a tep, výška vestoje, vsedě, tělesné míry, kapacita plic, složení těla (svaly, tuky, kosti, voda), síla stisku ruky, síla svalů kolenního kloubu, plochost chodidla a úhel vytočení špiček. Testuje se paměť a koncentrace, odebírají vzorky slin a moči.
Foto: RECETOX, Masarykova univerzita
Helena Truchlá Helena Truchlá
8. 3. 2020 18:49
Studie, do kterých se pouští experti na výzkum populace z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, trvají desítky let a zabývají se tisícovkami lidí. Mladí lidé z Brna a Znojma, které tamní vědci začali sledovat ještě před rozpadem Československa, se teď na jejich pozvání vrací do vyšetřoven, aby pomohli odhalit, jak životní prostředí a styl ovlivňují zdraví i nemoci.
 

Právě se děje

Další zprávy