EU poslala Česku stamiliardy: Podívejte se, kolik vzniklo silnic i pracovních míst

Radim Klekner Jan Kačer Radim Klekner, Evropa v datech, Jan Kačer
Aktualizováno 29. 4. 2019 9:05
Česko od svého vstupu do Evropské unie získalo z eurofondů o tři čtvrtě bilionu korun více, než do rozpočtu EU vložilo. Mohlo díky této sumě mimo jiné zrekonstruovat nebo nově vybudovat přes tři tisíce kilometrů silniční sítě, vytvořit více než sto tisíc nových pracovních míst nebo modernizovat 90 procent základních škol. Podívejte se podrobně, za co se v Česku evropské peníze utrácejí.
Foto: Ondřej Besperát

Co jsou to eurofondy?

Česko od svého vstupu do Evropské unie získalo z eurofondů o tři čtvrtě bilionu korun více, než do rozpočtu EU vložilo. Mohlo díky této sumě mimo jiné zrekonstruovat nebo nově vybudovat přes tři tisíce kilometrů silniční sítě, vytvořit více než sto tisíc nových pracovních míst nebo modernizovat 90 procent základních škol.

  • Podívejte se podrobně, za co se v Česku evropské peníze utrácejí.

Kohezní politika EU (politika soudržnosti), na jejímž základě jsou propláceny evropské projekty, slouží k vyrovnávání hospodářských a sociálních rozdílů mezi jednotlivými regiony unie, zejména mezi starými a novými členskými zeměmi. Zaměřuje se na tvorbu pracovních míst, zlepšování infrastruktury, rozvoj malých a středních podniků či zlepšení životního prostředí.

Jedná se o tři hlavní fondy:

  • Evropský fond pro regionální rozvoj
  • Fond soudržnosti
  • Evropský sociální fond

Na naplňování cílů kohezní politiky se dále podílí:

  • Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova
  • Evropský námořní fond

Rozhovor s předsedou Evropské komise:

 

Právě se děje

Další zprávy