Foto: Prohlédněte si jeden z největších pohyblivých strojů světa

Váží 11 tisíc tun a je vysoký 74 metrů. To je těžební most F60 v německém Lichterfeldu.
"Glück auf", německá verze hornického "Zdař Bůh", vítá návštěvníky u vchodu do areálu obřího těžebního mostu v Lichterfelde ve spolkové zemi Braniborsko.
Ocelová konstrukce byla postavena mezi roky 1989 a 1991. Pak začala na povrchovém hnědouhelném lomu Kletttwitz-Nord dolovat ze země uhlí.
Jejím účelem bylo propojovat místo, kde se uhlí a zemina vyhrabávaly ze země, s místem, kde se obě hmoty od sebe oddělovaly.
Sjednocení Německa na podzim roku 1990 změnilo plány na budoucnost těžby uhlí v Lužici a už v červnu 1992 byl stroj opět vyřazen z provozu. Kvůli bezpečnosti z něj byly odstraněny některé součásti - například oddělovatelná rypadla se používají na jiných, stále funkčních lomech. Kolos však i bez nich váží více než 11 tisíc tun.
Foto: Helena Truchlá
Helena Truchlá Helena Truchlá
26. 7. 2019 16:28
Váží 11 tisíc tun a je vysoký 74 metrů. Těžební most nazývaný F60 ve východoněmeckém Lichterfeldu je pátým a posledním strojem takových rozměrů, které v zemi vyrobila firma VEM TAKRAF Lauchhammer. Zbylé jsou stále v provozu na hnědouhelných lomech v okolí. Dokončen byl v březnu 1991, o rok později byl ale kvůli útlumu těžby po sjednocení východního a západního Německa vyřazen z provozu. Kolos je dnes přístupný návštěvníkům, za necelých 13 eur mohou i s výkladem o historii regionu obdivovat okolní krajinu.
 

Právě se děje

Další zprávy