Částka za zneužívání eurofondů bude vysoká, řekl v on-line chatu europoslanec Peksa

Radim Klekner Radim Klekner
Aktualizováno 15. 1. 2020 13:46
Čapí hnízdo je možná jen vrcholem ledovce. V Česku se dotace z evropských fondů zneužívaly také v jiných případech. Ve středu se budou europoslanci dotazovat Evropské komise na probíhající vyšetřování střetu zájmů premiéra Andreje Babiše a budoucí opatření související s ochranou financí EU. Čtenářům Aktuálně.cz na otázky k těmto tématům odpovídal pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.
Ptejte se europoslance, jak se v ČR zneužívají dotace EU
Rozhovor skončil
Přečíst si rozhovor

Ten se obává, že částka, kterou bude muset Česko vracet v souvislosti s neoprávněným čerpáním unijních dotací ze strany firem premiéra Andreje Babiše, může být značně vysoká, přesně ji ale neuvádí.

Upozorňuje přitom, že v listopadu by měla začít fungovat kancelář Evropského veřejného žalobce a doufá, že ve stíhání dotačních podvodů bude úspěšnější než státní zastupitelství členských zemí EU.

Problém zneužívání eurodotací přitom není zdaleka jen ryze český. Skandály se týkají kupříkladu příbuzných premiéra Viktora Orbána a dohledat by podle Peksy šly i případy špatného nakládání s evropskými penězi z Německa či Francie. Míra zneužívání je však různá. V Česku je asi nejznámější kauza ROP Severozápad týkající se Ústeckého a Karlovarského kraje.

Chybovost při udělování dotací se dle jeho informací pohybuje okolo pěti procent. Ve většině případů je pak záležitost odložena jako nezamýšlená chyba.

Pirátský europoslanec je nicméně přesvědčen, že pokud by se sečetly všechny případy chybného či protiprávního čerpání eurodotací v ČR, došlo by se k hodně vysokému číslu. Premiér Babiš v této souvislosti před časem hovořil o částce 30 miliard korun, která se údajně nastřádala za minulých vlád.

Peksa upozorňuje rovněž na fakt, že nová Evropská komise se napříště chce více orientovat na poskytování zvýhodněných půjček nežli dotací.

Ptejte se europoslance, jak se v ČR zneužívají dotace EU

Rozhovor skončil
15. 1. 2020
Ptá se: vesničan David

Dobrý den, pane poslanče, rád bych se zeptal, do jaké míry vděčíme Evropské unii za to, že má dnes každá česká vesnice čističku odpadních vod. Domnívám se, že je to z veliké části právě zásluha EU, ale soudím jenom na základě naší vesnice a několika okolních, větší přehled nemám. Co myslíte Vy? Děkuji za případnou odpověď, David.

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Dobrý den,

určitě je třeba říci, že je to z velké části zásluha Evropské unie. Je v tom nějaký obecný požadavek na spravedlnost, země které měly historicky větší štěstí a jsou na tom dnes hospodářsky lépe, pomáhají těm, které třeba část 20. století strávily na špatné straně Železné opony.

Velkou roli v tom samozřejmě hrají i schopnosti místních starostů připravit dobré projekty na rozvoj obce.

15. 1. 2020
Ptá se: Pavla

Dobrý den, zajimalo by mě, jak se rozlišuje zneužívání dotací a klasické české obcházení pravidel. Kde je ta hranice. Například podpora nebo výstavbu poboček pražských vysokých škol a výzkumu pár kilometrů za Prahou v době, kdy to pravidla neumožňovala přímo v Praze.

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Dobrý den,

obecně je vyplácení každé dotace ošetřeno nějakým zákonem. Z povahy věci zákony nejsou dokonalé a lidé se v nich snaží najít díry a ty využívat k obcházení pravidel.

Jiná věc je, když přímo v žádosti o dotaci zalžete a dostanete ji neoprávněně. To by mělo být trestné a postihované. Bohužel kancelář nezávislého Evropského veřejného žalobce by měla začít fungovat a stíhat pachatele až v listopadu tohoto roku. Doposud to totiž dělaly hlavně samy členské státy, které bohužel poměrně často kryly prachatele z vlastních řad.

15. 1. 2020
Ptá se: Ladis Šefl

Jak jste se dobral informací o možných dalších dotačních podvodech??Pokud se prokáže že podezření je pravdou,není na místě na nějaký čas uzavřít kohout všem dotacím vzhledem k tomu že právě dotace jsou zdrojem všech podvodů?? Kdy už konečně nastavíte tvrdá pravidla a tvrdě nezatočíte s podvodníky???

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Evropský úřad OLAF prošetřuje jednání těch, kteří dotace přidělují a na podvody pravidelně upozorňuje. Bohužel to ovšem končí pouze vrácením peněz ze strany členského státu, OLAF sám nemá pravomoc podat trestní oznámení a pachatele dostat před soud. Můžeme se ptát proč, bohužel členské státy mu tu pravomoc nedokázaly dát - a samy většinou pachatele příliš nevyšetřovaly (vyšetřování by totiž nejspíš často vedlo i do řad vlastních úředníků).

Od listopadu tohoto roku by naštěstí měla začít fungovat kancelář Evropského veřejného žalobce, který by snad mohl situaci změnit. Chce se mi říct KONEČNĚ.

15. 1. 2020
Ptá se: Bohuslav

Myslí si EK, případně europoslanci a je podle Vás prokázáno, že v případě ROP Severozápad byly ukradeny finanční prostředky z EU a že tyto proplacené projekty v řádu miliard nebyly zrealizovány?

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Převažující pohled je "ano", ale práce Komise i europoslanců by v první řadě měla zajistit, aby tam probíhalo nezávislé vyšetřování a viníci se dostávali před řádný soud.

15. 1. 2020
Ptá se: Andrea

Dobrý den, Piráti neustále opakují, že dotace pro Agrofert nesmí platit čeští občané. A kdo jiný by to měl platit? Přece všechny dotace financují daňoví poplatníci. Piráti se snad domnívají, že peníze na dotace se tisknou? Nebylo by lepší místo této populistické kritiky, skončit s kampaní antiBabiš a začít přinášet konstruktivní věcné návrhy?

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Dobrý den, přinášíme konstruktivní a věcné návrhy na zlepšení transparence při přidělování dotací a zajištění odpovědnsti těch, kteří je přidělují. Naším cílem je zajistit, aby k rozkrádání dotací nedocházelo (nebo to alespoň omezit) a postupujeme dle zásady "padni komu padni". Že premiér postupuje přesně opačným směrem a zneužívá své pozice k vlastnímu obohacení na úkor daňových poplatníků, není naše chyba a musíme mu v tom oponovat.

15. 1. 2020
Ptá se: Pavla

Do nařčení ze zneužívání evropksých dotací se čověk dostane snadno. Pouhým neporozuměním pravidlům a nedodržením nějakého detailu ze stovek stran pravidel a manuálů. Přitom se ale pravidla neustále zpřísňují a bobtnají proto, že lidé dělají chyby a že tedy musí být jasná pravidla, aby je nedělali. Už je to v bludném kruhu. Nemohl by se konečně začít prosazovat princip, že něco nového, co má pozitivní přínos pro ostatní, může převážit nad "zneužitím dotace" vzniklým pouze administrativním pochybením? Nebo princip, že 10% projektů s chybami je normální, že lidi prostě dělají chyby a ani další utahování šroubů a zpřísňování pravidel to už nezlepší?

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Evropská unie měří chybovost při přidělování dotací. Dlouhodobý záměr je dostat ji na úroveň 2 % celkového objemu (protože prostě žádný systém není bezchybný). Měřená čísla se bohužel pohybují někde v oblasti kolem 5 %.

Pochopitelně ne každá chyba je automaticky trestný čin. Když už k problém nastane, věc by se měla prošetřit. Ve velké většině případů je pak skutečně záležitost odložena na neurčito jako nezamýšlená chyba, trestní stíhání by mělo následovat jen v menším procentu případů.

15. 1. 2020
Ptá se: Barbora

Zdravím, neuvažují Piráti o tom, že by se zřídila parlamentní vyšetřovací komise, která by vyšetřila zneužívání všech dotací od roku 2004? Podobně jako komise k vyšetřování kauzy OKD. Mám ovšem na mysli vyšetření všech těch dotací z ROPu Severozápad, cyklostezky, které nikam nevedou či rozhledny v údolí. Nikoliv stále jen dokola Čapí hnízdo, dotace byly zneužity horším způsobem než na stavbu této farmy.

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Přijde mi, že z pohledu "cifršpionáže" je tohle daleko složitější úkol a nemyslím si, že by bylo možné ho zvládnout se zdroji, které má několik poslanců (typický český poslanec má 1 asistenta, to by nedělali nic jiného, než procházeli tu dokumentaci).

15. 1. 2020
Ptá se: Pavla

Na celé kauze nejvíc nerozumím tomu, jak je možné, že na Agrofert ještě nevtrhla skupina policie s pytlema na šanony a nesebrali jim všechny počítače? Takhle se to totiž dělá s malými firmami, když jsou podezřelé ze zneužití dotací. Jak si to vysvětlujete?

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Policie spadá pod ministerstvo vnitra. Ministr vnitra spadá pod premiéra. Premiér je v kauze obviněný.

Osobně si myslím, že by prostě nemělo platit to klasické přísloví "co je dovoleno pánovi, není dovoleno kmánovi", z toho jsme už jako společnost vyrostli.

15. 1. 2020
Ptá se: Na Sídlišti 1962

Nikdy dost pozdě ale tady už je pozdě, ten největší balík euro dotací, které jsme čerpali už mají ODS a ČSSD doma ale držím palce v záchraně zbytku . Uvažovali jste nad změnou zákona ( třeba místo 3 let 12 let vězení a 100% vratka + zabavení majetku v rámci celé rodiny ) za zneužití dotací úředníky státní zprávy ?

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Já bych byl radši, kdyby se ty případy lépe vyšetřovaly a ty tresty se skutečně uplatňovaly. Současný problém je v tom, že typicky OLAF něco vyšetří a řekne "Česká republiko, nedáme vám peníze a tyhle lidi by měla řešit vaše policie", Česká republika odpoví "tak jo, my to dáme z našeho" a zamete se to pod koberec. Pachatelé unikají bez trestu, protože není žádná "evropská policie", která by to dotáhla do konce.

Nevím, jestli Vám to zvedne náladu, ale jsou země kde se to děje ještě ve větším objemu (například Maďarsko). Bohužel vlády těchto zemí spolu drží a brání se změně systému.

15. 1. 2020
Ptá se: Josef

Dobrý den pane poslanče, můžete prosím uvést některé další kauzy zneužívání "eurofondů" soukromými společnostmi v ČR, příp. i v zahraničí, a stav ve vyšetřování těchto kauz (kromě v současnosti projednávané kauzy firem ze skupiny AGROFERT)? Předem děkuji.

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Asi nejznámější je kauza ROP Severozápad, která se týkala dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Mám za to, že tam padlo několik pravomocných rozsudků, jeden poslanec ČSSD a jeden poslanec KSČM byli vydáni sněmovnou k trestnímu stíhání. Jsem upřímně zvědavý, jestli letošní obměna vedení obou krajů po volbách přispěje k dalšímu rozkrytí kauzy.

Pro příklad ze zahraničí - v roce 2017 OLAF poukázal na problémy u 35 zakázek na pouliční osvětlení, která byly přiděleny firmě kontrolované zeťem maďarského předsedy vlády.

Dosáhnout spravedlnosti je bohužel v těchto případech těžší. Zažil jsem absurdní situaci, kdy jeden z předáků maďarské vládní strany (bohužel také zvolený do Evropského parlamentu) před kontrolním výborem drze tvrdil řediteli OLAFu do očí, že v Maďarsku je vše v pořádku. Jakkoli to může znít směšně, tohle jsou lidé, kteří pomáhají korupci ve svých zemích krýt a tím situaci zhoršují.

15. 1. 2020
Ptá se: Denisa

Na začátku prosince jste vyzval Evropskou komisi, aby zveřejnila audit ohledně čerpání dotací Agrofertu. Jakou jste dostal odpověď a proč doteď nebyl audit zveřejněn? Neukazuje se, že měla ministryně Dostálová pravdu, když tvrdila, že audit nesmí zveřejnit?

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Bohužel čekací lhůty jsou nastaveny hodně nepříznivě pro poslance, stále na odpověď čekám. Nemůžu se zbavit dojmu, že ti, kteří sepisovali zakládací smlouvy EU, úmyslně pravomoci parlamentu potlačili, aby jim nepřekážel ve vládnutí.

15. 1. 2020
Ptá se: Eliška

Nedávno jste obvinil pana Michálka z šikanování a bossingu členů vaší strany. Vzhledem k tomu, že pan Michálek ustál hlasování o odvolání, uvažujete o dalších vlastních krocích? Například vystoupení z Pirátské strany? Nebo mlčky souhlasíte s těmito praktikami? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Před hlasováním jsem slíbil, že odstoupím z republikového předsednictva v případě, že tam Jakub Michálek setrvá, a svůj slib jsem dodržel.

O vystoupení neuvažuji. V první řadě jsem předseda Evropských pirátů a člen německé Pirátské strany - ve straně jsem proto, abych hájil její ideály a nechci se točit v osobních sporech.

Zároveň myslím, že uvnitř proběhla diskuse, co je přijatelné a co ne, a tím strana kolegovi Michálkovi nastavila jasné mantinely pro další působení.

15. 1. 2020
Ptá se: Jaroslav

dobrý den původní myšlenka vytvoření eurofondů ať byla jakkoliv dobrá neměla nikdy vzniknout, neboť výrazně pokřivila konkurenční prostředí ,dala prostor pro podvodné jednání kterého se plně používá a znehodnotila skutečnou hodnotu některých produktů na trhu .Podle mého názoru lze tento stav těžko zrušit a padne teprve se ztrátou financí . Souhlasíte se mnou
Jaroslav

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Dobrý den,

upřímně řečeno, daleko víc se mi líbí přístup nové Komise, která se orientuje spíše na poskytování zvýhodněných půjček, než dotací. Donutí to lidi více přemýšlet nad tím, jestli se navržený projekt "vyplatí" a méně nad tím, "jak bychom na poslední chvíli před koncem roku utratili peníze, které nám zbývají". Což se bohužel v mnoha obcích a krajích stalo.

15. 1. 2020
Ptá se: Petra

Dobrý den, chci se zeptat, zda souhlasíte s panem Michálkem, že by se TOP 09 měla rozpustit a Miroslav Kalousek je hlavním problémem v možné integraci či užší spolupráci demokratických stran. Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Dobrý den,

já nejsem předseda ani volební stratég TOP 09 a co by měli nebo neměli dělat mi nepřísluší soudit, natož abych měl čas to nějak složitě analyzovat a plánovat. V politice jsem proto, abych prosazoval Pirátský program, to jsem slíbil voličům a to dělám, jak nejlépe umím.

15. 1. 2020
Ptá se: Tereza

Zveřejníte odměny svých europoslaneckých asistentů, jak vás vyzval kolega Michálek? Piráti se chlubí transparentnostní, ovšem zde chybí. Podle českého práva lze zveřejnit, kolik kdo dostává a u těch lidí by to mělo být přehledně na webove stránce. Kdy tak učiníte?

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Dobrý den,

narozdíl od asistentů v české poslanecké sněmovně, kteří pracují na živnostenský list, asistenti evropského parlamentu (ti bruselští) pracují jako zaměstnanci podle speciálních právních norem EU.

Situaci řešíme s právníky a Republikovým předsednictvem strany. Chci udělat maximum pro dosažení transparence, zároveň bych se nerad dostal do konfliktu s místními odbory kvůli zveřejnění osobních údajů nebo porušení pracovního práva.

V tuto chvíli je to jediný konfliktní bod, zbývající informace o utrácení prostředků EU jsou standartně zveřejněny, kolega Michálek bohužel zřejmě minul část informací, které byly na webových stránkách dostupné.

15. 1. 2020
Ptá se: loula

Není to přímo dotaz, ale spíše konstatování: Jakmile jsou někde k dosažení peníze za splnění nějakých podmínek, tak je naprosto jisté, že dojde k podvodům v plnění těch pomínek, aby se dotyčný prostě na ty peníze dostal. At jde o dávky, dotace, příspěvky atd atd. Je to něco jako přírodní zákon, a jediná obrana je takto vyplácené peníze co nejvíce omezit.

Odpovídá: Mikuláš Peksa

To není automaticky pravda. Míra zneužívání je různá. Vidíme rozdíly i mezi jednotlivými evropskými zeměmi. Systém správy a kontroly lze zlepšit a ztráty minimalizovat na úroveň, která může být obhajitelná z hlediska přínosu celého systému.

15. 1. 2020
Ptá se: Petr

Dobrý den, je skvělé, byť ostudné, že se téma dostalo na pořad jednání EP. Jaké sankce hrozí ČR v případě, že Babiš svůj problém nevyřeší? Jaké má EK nástroje donutit ho, aby výsledkům auditu vyhověl?

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Dobrý den,

v danou chvíli asi nejhorší možností, že bude ČR muset vracet peníze, u kterých se ukáže, že si je Andrej Babiš neoprávněně přivlastnil. Otázka je, kolik to může být. Mám strach, že pokud bude Andrej Babiš ve střetu zájmů nadále vyjednávat víceletý finanční rámec (něco jako "rozpočtový výhled EU na dalších 7 let"), může ta škoda teoreticky být vyčíslená docela vysoko.

Od listopadu by měla fungovat kancelář Evropského veřejného žalobce. Je sice poměrně podfinancovaná, vzhledem k úkolům, které má řešit, ale dělám si naději, že ve stíhání dotačních podvodů bude úspěšnější než státní zastupitelství jednotlivých členských států včetně ČR.

15. 1. 2020
Ptá se: Jiří

Odkud přišel Babiš na to, že předchozí vlády musely vracet třicet miliard na dotacích, jak nedávno tvrdil? Kolik se ve skutečnosti muselo vracet kvůli jejich zneužívání?

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Z hlavy nemám tuto inforaci k dispozici, musel bych si jí vyžádat (typicky OLAF by jí měl mít).

Celkem věřím tomu, že pokud si vybere dostatečně dlouhé období a vysčítá všechny chyby jiných, které při čerpání dotací nastaly, může se dostat k docela vysokému číslu. To ale nijak neomlouvá jeho vlastní osobní selhání.

15. 1. 2020
Ptá se: Jana

Dobrý den, případů zneužívání unijních dotací v Česku bylo v minulých letech víc. Není ale hlavní problém ve zkorumpovaném systému českého kapitalismu, ve kterém žijeme a který nemá nic společného s civilizovanou západní Evropou? Jeden teplický podnikatel mi loni prozradil, že "každá státní zakázka je cinklá" a on už dal úplatky, "za které by si postavil barák". Nebude cinklá také leckterá zakázka dotovaná z EU? Není problém hlavně v korumpujících českých podnikatelích, kteří úplatky nabízejí? Je jich podle všeho víc než dost.

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Dobrý den,

problém ve skutečnosti není nějak "český". V rozsáhlejší podobě ho vidíme například v Maďarsku, ale určitě bych byl schopen dohledat i nějaký případ z Německa nebo Francie, v každé zemi se najde někdo, kdo se chce obohatit na úkor ostatních.

Myslím, že je součástí naší (tj. české i evropské) kultury, že podobným věcem jen nepřihlížíme a snažíme se jim zamezit, protože prostě věříme, že "pravidla musí platit pro všechny". To je asi apel na všechny. Obecně: k vítězství "zla" stačí jediné - aby dobří lidé nedělali nic.

15. 1. 2020
Ptá se: Miloslav Šimánek

Taktéž dobrý den / podnikáme léta / zaměstnávali jsme / několikrát jsem se dotazoval na poskytnutí potřebných fin.prostředků pro rozvoj firmy - postavení haly a doplnění potřebných strojů s tím, že tato investice umožní zaměstnat další pracovníky. Bylo nám řečeno, že na to ,,nedosáhnem ať si pučíme od banky,, . Na to žádná odpověď není. Děkuji s pozdravem ŠM.

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Při žádání o dotace jsou bohužel malé firmy v nevýhodě proti velkým. Velká firma totiž snadno zaměstná oddělení právníků a expertů na dotace, kteří umí to papírování vyřešit lépe. Drobný podnikatel si je typicky nemůže dovolit.

Snažíme se dosáhnout toho, aby se podmínky srovnaly. Je jasné, že by při tom zároveň neměly vzniknout další cesty pro nepoctivce, kteří dotace zneužívají. A tyhle dva požadavky nemusí být vždy jednoduché sladit.

15. 1. 2020
Ptá se: FiSmol

Ahoj, zajímalo by mě, proč vlastně existují dotace pro bohaté, a to jak holdingy, velké i malé firmy, tak i neziskovky, které je vůbec nepotřebují ani pro svůj rozvoj, ani pro projektové cíle. Jedná se například o cestovní ruch, konkurenceschopnost, či vytváření pracovních míst na trhu, kde je volných pracovních míst přebytek. Týká se to i přeeditovaného zemědělství. Copak ej tak těžké dotovat pouze ty regiony a segmenty trhu, které se bez podpory neobejdou, například sociální zdravotnictví, služby, ekologii, případně stavebnictví a dopravní infrastruktur....?

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Ahoj,

v tuhle chvíli se vyjednává víceletý finanční rámec, který určí podmínky pro čerpání na dalších 7 let. To, co říkáš, si řada lidí uvědomuje.

Bohužel problém Bruselu (ale i Prahy, Washingtonu nebo jiného hlavního města) je v tom, že jen "bohatí" mají peníze za to, aby si zaplatili lobistu, který obchází poslance a podstrkuje jim návrhy toho, jak "bohatým" dále přilepšit. Když tedy to "bohatí" chápeš v širším smyslu jako velké státy, firmy, neziskovky a další organizace.

15. 1. 2020
Ptá se: David

Dobrý den,
zajímalo by mě, zda v současnosti probíhá nějaká (jakákoli) snaha na úrovni evropských institucí reformovat všeobecně kritizovaný systém zemědělských dotací (Common Agricultural Policy neboli CAP) a pokud ano, jaký názor v této otázce zastává Pirátská strana.

Děkuji.

Odpovídá: Mikuláš Peksa

Dobrý den,

ano, probíhá. Obecně jsme pro zastropování dotací velkým zemědělským podnikům. Ty totiž mají na systému nejvíce profitují, menší farmáři jsou v nevýhodě. V některých členských zemích EU situace dospěla k něčemu, co New York Times popisuje jako "novodobý feudalismus", moc se odvíjí od kontroly půdy a vládnou velcí pozemkoví vlastníci čerpající evropské dotace.

Bohužel u toho platí, že "kapři si svůj rybník nevypoustí", takže narážíme na tuhý odpor.

 

Právě se děje

Další zprávy