Fronty na prostitutky v Dubí zmizely. Německá auta už nevozí jen klienty, ale i pomoc

Na okraji Teplic.
Dříve bylo v Dubí několik desítek nevěstinců, město se jimi stalo pověstné. Dnes je většina zavřená a prostituci na ulici zakazuje místní vyhláška. Ikonickou se stala silnice E55, která pod názvem Ruská protíná celé město.
Problém ale nezmizel. Ženy se přesouvají za okraj města nebo do sousedních Teplic. Dubí se nachází méně než 10 kilometrů od hranic s Německem, odkud sem přijíždí nejvíc zákazníků.
Jednou týdně sem v rámci trasy Kynšperk nad Ohří - Karlovy Vary - Klášterec nad Ohří - Chomutov - Křimov - Teplice - Dubí -  Křimov - Jáchymov - Kynšperk přijíždí pracovníci německo-české organizace KARO. V pomoci prostitutkám se angažují už 25 let. Miriam Žáková (v červeném) zde pracuje zhruba dva a půl roku, vyjíždí vždy s německým kolegou v autě s německou registrační značkou. I během tohoto výjezdu se stalo, že jedna z dam, jak o ženách Žáková výlučně hovoří, za německým pracovníkem (jehož identitu redakce zná, ale nepřál si být jmenován) přišla s nabídkou.
"Chcete kondomy?" zní typická první věta, kterou Žáková ženy oslovuje. Složení klientek se každý týden mění, streetwork probíhá tak, že pracovníci projíždí po ulicích a když spatří nějaké prostitutky, přibrzdí u nich, a nabízí jim pomůcky, které vozí v tašce přes rameno. "Stalo se mi už také, že jsem oslovila ženu, která prostitutka vůbec nebyla, to byla hrozná ostuda," směje se Žáková, která se v příbězích jednotlivých žen dobře orientuje.
Foto: Tomáš Hejzlar
Helena Truchlá Helena Truchlá
14. 9. 2019 11:05
V 90. letech lemoval Ruskou ulici v centru osmitisícového Dubí v severních Čechách jeden noční klub za druhým. Dnes působí domy opuštěně, ale prostituce nezmizela. Místním ženám na ulici, z velké části závislým na tvrdých drogách, pomáhá německo-česká organizace KARO. Podívejte se, jak vypadá takzvaný streetwork, během kterého prostitutky dostanou kondomy, oblečení, i nabídku na bezpečný azyl.
 

Právě se děje

Další zprávy