Utratilo Česko rozumně unijní peníze na dopravu? Podívejte se, kam stamiliardy mířily

Radim Klekner Jan Nevyhoštěný Denis Chripák Radim Klekner, Jan Nevyhoštěný, Denis Chripák
29. 5. 2019 6:39
Tři sta deset miliard korun. Obrovská částka, která představuje čtvrtinu ročního rozpočtu celé České republiky, putovala za uplynulých 15 let z fondů EU do dopravních projektů v Česku. Největší částka směřovala na silnice a železnice, další peníze šly na letiště či úpravy českých řek pro dopravní využití. Podívejte se na přehledy a mapy, které ukazují konkrétní projekty podpořené z fondů unie.

Finanční prostředky od EU v oblasti dopravy

V miliardách eur:

Částka přidělená z pokladny EU na modernizaci a rozvoj dopravní infrastruktury v Česku dosáhla už 12,2 miliardy eur (310 miliard Kč). Tyto peníze představovaly v jednotlivých projektech 50 až 85 procent celkové investované částky, zbytek šel ze státního rozpočtu. Ve právě probíhajícím dotačním období má Česko z eurofondů přiděleno 24 miliard eur (625 miliard Kč), cca 115 miliard Kč jde přitom na dopravu. Evropských peněz na dopravu bude nicméně postupně ubývat. Letos to bude kupříkladu jen cca 20 miliard Kč.

Kam šly evropské peníze

V Česku se s využitím peněz z evropských fondů v rámci několika stovek projektů postavilo nebo zmodernizovalo více než 975 kilometrů železnic a téměř tři a půl tisíce kilometrů důležitých úseků silnic a dálnic, včetně silnic II. a III. třídy či vybudovalo téměř šest kilometrů nové trasy pražského metra.

Finanční prostředky přidělené v rámci OP Doprava

2007-2013

*transevropská dopravní síť

2014-2020

Nejdůležitější projekty financované v silniční dopravě z eurofondů

2007-2013 2014-2020 (ve výstavbě, ve stadiu příprav)

Evropské peníze však míří ve velkém i na české železniční tratě. Státní fond dopravní infrastruktury chce do kolejišť a nádraží letos investovat přes 30 miliard korun a velká část z projektů spolufinancována z fondů EU. V grafice Aktuálně.cz se podívejte na největší železniční projekty vznikající v Česku.

Infografika Mapa: Když nejdou dálnice, budou koleje. Do železnic míří miliardy, kde se má stavět?

Nejvýznamnější stavby z pohledu investovaných peněz plánují železničáři na hlavních tratích. Během následujících let by správa železnic měla dobudovat také zbytek železničních koridorů. Největší stavební ruch pak stejně jako minulých letech zavládne na jihočeských tratích. Cílem je vytvořit chybějící moderní koridor, mezi Prahou a Českými Budějovicemi mají totiž železničáři restů nejvíce.

Evropské peníze putovaly v minulosti na celkem 645 projektů. Dotace z eurofondů mířily například na optimalizaci tratě mezi Benešovem a Strančicemi (2,5 miliardy), či Berounem a Zbirohem (3,1 miliardy). Nejvyšší částka podpořila projekt rekonstrukce tratě z Bystřice nad Olší ke slovenským hranicím, EU na ni poslala 3,8 miliardy korun.

Vybrané projekty říční, letecké a městské dopravy spolufinancované z EU

leteckáříčníMHD
 

Právě se děje

Další zprávy