"Jako když vás vysadí v cizí zemi." Organizace pomáhá bývalým vězňům začít znovu

Kristýna Pružinová Kristýna Pružinová
22. 2. 2023 10:30
Nezisková organizace Rubikon Centrum už téměř 30 let podporuje lidi, kteří chtějí překročit svou trestní minulost. Pomáhá jim se znovu začlenit do společnosti nebo si najít práci. Jak se za více než čtvrtstoletí proměnilo fungování organizace? A jak jí pomáhají fondy Evropské unie? Nejen o tom hovořila v podcastu Aktuálně.cz spoluzakladatelka Rubikon Centra Lenka Ouředníčková.
Foto: Lukáš Bíba
Foto: EU

Nezisková organizace Rubikon Centrum v Česku funguje od roku 1994 a v současnosti působí hlavně ve čtyřech regionech - Praze, středních Čechách, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Ročně pomůže více než tisícovce lidí, kteří se dostali do konfliktu se zákonem a část svého života strávili ve vězení.

"Často vycházíte ven jen s taškou osobních věcí. Kontakty na rodinu, které jste měli, se kvůli trestné činnosti a věcem, za které se mnohdy i stydíte, narušily. Je to, jako když vás letadlo vysadí v cizí zemi a vy zkrátka začínáte znovu," popisuje v podcastu Ouředníčková, ředitelka pro inovace a rozvoj v Rubikon Centru. "Naše práce směřuje k tomu, aby byl takový začátek co nejsnazší," dodává.

Organizace pokrývá širokou škálu překážek, se kterými se člověk po výkonu trestu může setkat. Pomáhá se zajištěním nového bydlení či práce, hospodařením s financemi nebo hrazením dluhů. "Komplexní přístup se nám za ta léta velmi osvědčil a vyplácí se," podotýká Ouředníčková.

Fondy EU jsou klíčové

Sehnat finance od soukromých dárců je pro Rubikon Centrum podle Ouředníčkové kvůli tematice vězeňství často problematické. "Pracujeme totiž se skupinou klientů, kteří na první dojem nebudí soucit. Jsou to lidé, kteří si za svůj problém částečně mohou," podotýká. I proto je Rubikon Centrum do velké míry závislé na fondech Evropské unie.

"Kdyby neměly evropské peníze, tak by řada organizací ve vězeňství vůbec nemohla působit. Představuje to velikánské výhody," uvádí Ouředníčková. "Evropské peníze totiž směřují tam, kam veřejné politiky ještě dostatečně nezacílily a neuvědomily si závažnost problému a souvislosti s dalšími faktory," dodává.

Slabinu u projektů dotovaných Evropskou unií nicméně vidí především v jejich administrativní náročnosti či v tom, jak funguje hodnocení jejich výsledků. "Myslím si, že pro řadu malých organizací jsou kvůli administrativě evropské peníze nedostupné. Některé organizace třeba více pracují s dobrovolníky a nemají možnost mít tak silný administrativní aparát," podotýká Ouředníčková.

Poslechněte si na platformě SoundCloud podcast, kde spoluzakladatelka neziskové organizace uvádí i to, co je podle ní u vězeňství v Česku největším problémem.

S přispěním Kateřiny Šafaříkové.

 

Právě se děje

Další zprávy