Bydlení na vodě, přístav i větrná elektrárna: Tak se změní obří uhelné jezero Medard

Bydlení na vodě, přístav i větrná elektrárna: Tak se změní obří uhelné jezero Medard
Nacházet by se zde mohlo například vědecké pracoviště zabývající se přeměnou hnědouhelných pánví, ale i ubytování, bydlení či kancelář. Pohled na "Dům 'Ostrov'".
Jezero Medard a Sokolovsko připomínají podle tvůrců vítězného návrhu Lipno a Lipensko před třiceti lety. Jak ukazuje vizualizace, návrh počítá třeba i se vznikem promenády.
Místo, které se má proměnit v "budoucí živé centrum Karlovarského kraje", má přitom za sebou bohatou historii dolování. Počátky důlní činnosti se tu začaly psát v 19. století, kdy byla zahájena těžba v několika hlubinných hnědouhelných dolech. Na snímku, který vznikl kolem roku 1920, vidíte těžbu uhlí lomovým způsobem v okolí města Habartov.
V roce 1872 pracovníci rozfárali lom Libík a v roce 1918 byl otevřen povrchový lom Medard. Těžilo se v prostoru vymezeném v jižní části železniční trati Sokolov - Cheb, v severní části pak obcemi Kluč a Habartov. Snímek z roku 1948 zachycuje horníky z dolu Medard.
Foto: Architektonický ateliér A8000
Adéla Očenášková Adéla Očenášková
26. 2. 2022 19:18
Okolí bývalého dolu a dnes jezera Medard na Sokolovsku projde velkou proměnou. Karlovarský kraj spolu s energetickým podnikem Sokolovská uhelná a její sesterskou společností Suas Group vybraly vítěze urbanistické studie, je jím architektonické studie A8000. Vznikne tu nová městská čtvrť, místo pro volnočasové aktivity i větrná elektrárna. Podívejte se na vizualizace i historické snímky oblasti.
 

Právě se děje

Další zprávy