Vysvětlete své příjmy. Finanční úřad poprvé využil zákon o prokazování majetku

Milan Mikulka Markéta Řeháková, Milan Mikulka
19. 6. 2017 11:11
Daňoví úředníci prošetřují první případ, v němž má poplatník prokázat původ svého majetku. Tuto povinnost lidem ukládá zákon o prokazování původu majetku, který platí od prosince loňského roku.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Finanční správa poprvé využila zákon o prokazování původu majetku, který platí od loňského prosince. Po prvním člověku požadují, aby vysvětlil, jak získal svůj majetek. Vyšetřovanému podnikateli hrozí, že mu finanční správa doměří daň, zároveň může pokutou tuto částku zdvojnásobit. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Finanční úřad výzvu odeslal v souvislosti s nákupem korunových dluhopisů. Podle úředníků totiž podnikatel, jehož identitu nesmí úřad prozradit, neměl oficiálně takové příjmy, aby si mohl dluhopisy své firmy nakoupit. Korunové dluhopisy využily stovky majitelů firem k vyvedení zisku, aniž by zaplatily daň z dividendy ve výši 15 procent.

Podle šéfa Generálního finančního ředitelství Martina Janečka mají nyní úředníci rozpracované další případy a lze čekat, že rozešlou další výzvy k doložení původu majetku. Řada sporných případů je už ale promlčená. "Je to velice důležitý zákon, ale měl tady být už dřív, když se věci děly možná divočeji," říká Janeček.

Kdy může finanční úřad vyzvat k prokázání příjmů? A jak se může do potíží dostat člověk, který nabyl majetek poctivě? Čtěte více v Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy