Foto: Projděte si město, které žije jen ze slunce a větru. Vešel by se do něj celý Český Krumlov

Foto: Projděte si město, které žije jen ze slunce a větru. Vešel by se do něj celý Český Krumlov
Díky slunci a větru je velká část nizozemského města Heerhugowaard energeticky soběstačná. Čtvrť s názvem Stad van de Zon (Sluneční město) vyrostla na zelené louce a po jejím dokončení v ní bude žít 13 až 15 tisíc obyvatel, tedy tolik, kolik má Český Krumlov nebo Mariánské Lázně.
"Sluneční město je největší rezidenční čtvrtí s nulovou uhlíkovou stopou na světě," říká Ashok Bhalotra. Tento nizozemský architekt indického původu představil projekt Slunečního města minulý týden v Praze na odborné konferenci Chytrá energie pro podnikání a města.
První domy v nové čtvrti stojí od roku 2007 a poslední z nich budou podle architekta dokončeny přibližně za dva roky. "V projektu bude dohromady 3700 domů. Pěkné na něm je to, že jsme inspirovali sousedy," vypráví Bhalotra. Starousedlíci chtěli stejně jako obyvatelé nové čtvrti ušetřit za energie, a proto si nechali na střechách svých domů rovněž instalovat solární panely.
"Mým mottem je: Nestavme domy, ale domovy," konstatuje. Ateliér KuiperCompagnons, který Bhalotra řídí, navrhoval vedle samotné koncepce i některé z domů v nové čtvrti. Na jejich podobě se však podílela řada architektonických ateliérů, aby domy nevypadaly jednotvárně.
Foto: Ateliér KuiperCompagnons
Ekonomika Martina Marečková, Ekonomika
Aktualizováno 5. 8. 2017 19:01
Díky slunci a větru je velká část nizozemského města Heerhugowaard energeticky soběstačná. Projděte se čtvrtí s názvem Stad van de Zon (Sluneční město), v níž bude po dokončení žít 13 až 15 tisíc obyvatel. Slovní doprovod obstará její architekt Ashok Bhalotra.
 

Právě se děje

Další zprávy