Foto: Projděte si nejkrásnější nádraží v Česku. Soutěž zná vítěze

Foto: Projděte si nejkrásnější nádraží v Česku. Soutěž zná vítěze
Velký souboj s novojičínským vítězem svedlo nádraží v Jablonném v Podještědí s 992 hlasy.
Další finalisté: Čermná nad Orlicí
Černý Kříž
Jedlová
Foto: Jaroslav Bělka
11. 11. 2015 12:00
Nejkrásnějším českým nádražím je v roce 2015 nádraží Nový Jičín město. Titul Pohádkové nádraží získaly mininádražíčka Kateřina v Karlovarském kraji a nádraží Lašovice v kraji Středočeském. V devátém ročníku ankety rozhodovalo o vítězích celkem 3374 hlasů.

Praha - Nádraží Nový Jičín město je nejkrásnějším nádražím Česka. Z celkem deseti finalistů soutěže Nejkrásnější nádraží České republiky 2015 zvítězilo s celkovým počtem 1120 hlasů. Velký souboj s ním svedlo nádraží v Jablonném v Podještědí s 992 hlasy.

"Další místa se neudělují, všichni finalisté jsou příkladní a lidé, kteří se o ně starají, zaslouží velké uznání, stejně jako týmy pečující o další vlídná nádraží, která do finále nepostoupila," říká Drahomíra Kolmanová, ředitelka Asociace Entente Florale CZ a hlavní organizátorka celého projektu.

Kromě hlavních cen přidělili organizátoři titul Pohádkové nádraží mininádražíčku Kateřina v Karlovarském kraji, které je turistickou atrakcí a ukázkou dopravy v hlubinných dolech, a nádraží Lašovice v kraji Středočeském. Zvláštní ocenění za příkladné využití části objektu obdržela stanice Nižbor.

V devátém ročníku přišlo celkem 3374 hlasů. Soutěž probíhá pod záštitou stálé komise Senátu pro rozvoj venkova a ministra dopravy Dana Ťoka. Pořádá ji Asociace Entente Florale CZ – Souznění ve spolupráci s ŽelPage, Plzeňskou dráhou a Mikroregionem Konstantinolázeňsko. Spolupracují také Správa železniční dopravní cesty nebo České dráhy.

"Těší nás dopady projektu – pozvání do Senátu dávají páni ředitelé jako odměnu zaměstnancům, nominace jsou podnětem k dlouho odkládaným opravám a zabraňují zamýšleným demolicím. Tato mimořádná akce je takto životaschopná díky podpoře vlastníků a správců železnice a též široké veřejnosti, která projevuje aktivní zájem o stav našich nádraží a má velkou snahu podpořit zásadní zlepšení jejich stavu," říká Kolmanová.

Fotky všech finalistů najdete v galerii nad tímto textem.

 

Právě se děje

Další zprávy