Prodejci burčáku si dávají pozor, jeden za něj vydával nápoj z maďarských hroznů

ČTK ČTK
16. 9. 2021 14:13
Prodejci burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu si většinou dávají pozor, aby měli všechno v pořádku. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nacházejí většinou drobné prohřešky a kontrolou v laboratoři neprojde každoročně do deseti vzorků, řekl při kontrolách v Brně novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Inspekce už s prodejcem zahájila správní řízení o uložení pokuty, která se v takovém případě pohybuje v řádech desetitisíců korun.
Inspekce už s prodejcem zahájila správní řízení o uložení pokuty, která se v takovém případě pohybuje v řádech desetitisíců korun. | Foto: archiv Omnimedia

Letošní burčáková sezona začala kvůli pozdějšímu dozrávání hroznů o dva až tři týdny později, proto kontroly začaly až na přelomu srpna a září. "Zatím proto nemáme výsledky z laboratoře, protože vzorky je potřeba nechat přirozeně prokvasit, což trvá až šest týdnů," řekl Kopřiva. Zatím inspekce udělala letos 94 kontrol a vzorek odebrala ve 24 případech. Dvacetkrát také přišla na porušení právních předpisů, které se týkají označování. Pouze jeden případ lze označit za velmi závažný.

"Prodejce totiž označil částečně zkvašený hroznový mošt za burčák. Tak lze označit pouze nápoj z hroznů vypěstovaných v Česku, ale tento byl z maďarských hroznů. Je to nepřípustné a nežádoucí i proto, že spotřebitel upřednostňuje nápoj původem z českých či moravských hroznů. Naštěstí je to poměrně ojedinělý výstřelek," uvedl Kopřiva.

Inspekce už s prodejcem zahájila správní řízení o uložení pokuty, která se v takovém případě podle Kopřivy pohybuje v řádech desetitisíců korun. Její přesná výše závisí i na objemu prodaného nápoje, délce prodeje a na tom, zda jde o první či opakovaný prohřešek. "Pokuta nesmí být likvidační, ale musí být citelná a výchovná," řekl Kopřiva.

Ve čtvrtek dvojice inspektorů kontrolovala prodejce v Brně v Králově Poli a na začátku Kobližné ulice. Ani v jednom případě dnes nebyl důvod odebrat vzorek pro laboratorní kontrolu. Jak taková kontrola probíhá, popsal inspektor Ondřej Tureček.

"Nejprve je potřeba identifikovat prodejce. To jsme udělali na náměstí podle smlouvy s městem na zřízení stánku. Dále jsme kontrolovali nabídku pro spotřebitele. Je potřeba, aby si mohl přečíst čtyři údaje - druh produktu, tedy burčák nebo částečně zkvašený hroznový mošt, dále musí být zřejmá přítomnost alergenů, což je u burčáku oxid siřičitý. Zákazník také musí vidět údaj o výrobci a o zemi původu. Všechno bylo v pořádku," uvedl Tureček.

Stejně tak měl dnes kontrolovaný prodejce v pořádku i průvodní doklady, podle nichž lze vysledovat původ nápoje. Bez problémů bylo i hygienické zázemí stánku. Někdy přistoupí inspektoři ještě k senzorické kontrole, což v tomto případě nebylo potřeba. "Burčák byl v průhledných PET lahvích a vykazoval známky fermentace (kvašení), což je správně," vysvětlil Tureček.

Každoročně inspektoři kontrolují nižší stovky prodejních míst a do laboratoře zamíří několik desítek vzorků. Počet problémových se rok od roku výrazně neliší. Za posledních pět let jich bylo nejvíce předloni, deset, jinak se počet pohyboval mezi čtyřmi a sedmi. V posledním desetiletí se podařilo prodej tohoto oblíbeného nápoje kultivovat a velká většina prodejců už si nedovolí klamat zákazníky i díky každoročním kontrolám a osvětě.

 

Právě se děje

Další zprávy