Prodej sudového vína neskončí, pančování má zabránit páska

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 7. 2015 13:54
Ministerstvo zemědělství hodlá v připravované novele vinařského zákona také zavést definici falšování vína.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministerstvo zemědělství ustoupilo od zamýšleného zákazu prodeje sudového vína z dovozu. Víno se bude moci v sudech prodávat i nadále, ale pouze u vinaře nebo dodavatele, či v provozovně osoby, která jej uvedla na český trh. Ve čtvrtek to na setkání s novináři uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministerstvo na začátku letošního roku chystalo novelu, která zakazovala prodej dovezených vín ze sudu. Víno se mělo ze sudů stáčet do balení určeného pro konečného spotřebitele, takzvaných bag in boxů, které by nebylo možné znovu naplnit. Tím se mělo zabránit pančování vína.

Kontrolní páska stačí

Nyní by ochranu před pančováním vína měla zajistit kontrolní páska na sudech s vínem. Ta bude i na tuzemských sudech. Vína se budou povinně zapisovat do registru vinic. Zároveň chce ministerstvo v připravované novele vinařského zákona zavést definici falšování vína, za které bude pokuta až 50 milionů korun.

Norma, která by podle plánů úřadu mohla začít platit mezi prvním a druhým čtvrtletím příštího roku, přináší i povinnost provozovatelům vinoték skladovat víno v teplotě do 15 stupňů Celsia. Prodejci také budou muset zapsat své produkty do registru vinic vedeného pod Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským.

"Budeme mít informaci, kdo to víno vyrobil, kdo ho dovezl do ČR a kde konkrétně se víno na území ČR prodává včetně informací, co to je za víno," řekl ministr. Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude podle něj mít online informace z registru vinic, zároveň budou mít možnost nahlížet před plánovaným dovozem vína do dat i celníci.

Běžných vinoték a vináren se podle Jurečky norma prakticky nedotkne. Naopak lidé, kteří víno prodávají například v pneuservisu, budou muset podle Jurečky do skladování investovat.

Ochrana před nelegálními dovozci

Novela by měla podle ministra chránit české a moravské vinaře před levnými nelegálními dovozy. Na všech etiketách bude muset být uvedená provenience hroznů.

"Obecně s návrhem souhlasíme a budeme ho podporovat," říká výkonný ředitel Svazu vinařů ČR Martin Půček. Například velkobílovičtí vinaři by si přáli zákaz podnikání v oblasti vína, pokud by někdo více než dvakrát během dvou let porušil pravidla.

Novela také snižuje limit prodaného vína, od kterého musí obchodníci hlásit informace o svých zásobách z 1000 hektolitrů na 750 hektolitrů. "Snížení na 750 hektolitrů nic nevyřeší, budeme navrhovat snížení na 30 000 litrů," řekl Půček.

Podle analýz stát přijde kvůli černému trhu s vínem ročně o 2,5 miliardy korun. Nezdaněno skončí zhruba 100 milionů litrů vína ročně. Při kontrolách Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí se loni zjistila pochybení ve třetině případů.

 

Právě se děje

Další zprávy