Prodej nových aut v EU se v březnu snížil o 5,3 procenta. Je to poprvé od roku 2014

ČTK ČTK
18. 4. 2018 9:07
Největším prodejcem aut v EU zůstala v březnu skupina Volkswagen s podílem na evropském trhu 22,6 procenta.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Škoda Auto

Brusel - Prodej nových osobních aut v EU se v březnu poprvé v letošním roce snížil. Celkem bylo zaregistrováno více než 1,79 milionu vozů, o 5,3 procenta méně než ve stejném měsíci loni. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Za celé první čtvrtletí prodej stoupl o 0,7 procenta na 4,17 milionu vozů. Pokud se vezme v úvahu prodej jen za březen, snížil se prodej aut pro tento měsíc poprvé od roku 2014. Loňský březnový údaj byl naopak rekordní.

V Británii se březnový prodej snížil o 15,7 procenta a v Itálii o 5,8 procenta. V obou zemích se prodej snížil i za celé první čtvrtletí. V Německu březnový prodej klesl o 3,4 procenta, od počátku roku však roste.

Ve Francii a Španělsku se prodej ve třetím měsíci zvýšil o více než dvě procenta. Španělsko zaznamenalo z velkých evropských trhů největší růst prodeje za první čtvrtletí, a to o 10,5 procenta.

Největším prodejcem aut v EU zůstala v březnu skupina Volkswagen s podílem na evropském trhu 22,6 procenta. Prodej Volkswagenu se zvýšil o 0,3 procenta na 405 103 vozů, z toho prodej české Škody Auto stoupl o čtyři procenta na 73 818 vozů. Škoda měla v březnu na trhu podíl 4,1 procenta.

Většina automobilek zaznamenala v březnu pokles prodeje. Nižší byl prodej Renaultu, Fordu, FCA, majitele značek Fiat a Chrysler, BMW, Daimleru, Toyoty či Nissanu. Naopak se prodej zvýšil skupině PSA, která zahrnuje značky Peugeot a Citroën, a společnostem Hyundai, Kia a Honda.

 

Právě se děje

Další zprávy