Nabourali vám auto? Po viníkovi můžete chtít i rozdíl v ceně při prodeji, rozhodl soud

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 5. 2017 10:36
Justice má podle nálezu Ústavního soudu respektovat ekonomickou realitu. Cena havarovaného a opraveného vozidla bývá při dalším prodeji výrazně nižší, prodejce tak může žádat dorovnání ceny po viníkovi nehody.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Brno - Automobilisté se mohou domáhat náhrady rozdílu mezi tržní cenou vozidla před nehodou a po opravě. Justice má podle nálezu Ústavního soudu respektovat ekonomickou realitu.

Cena havarovaného a opraveného vozidla bývá při dalším prodeji výrazně nižší, a to i tehdy, když nehoda nemá žádné následky z hlediska funkčnosti a vzhledu auta.

"Po tom dnešním nálezu by mělo platit, že pokud bude skutečně v konkrétním řízení prokázáno, že ta tržní cena vozidla před opravou a po provedené opravě je nižší, měla by být i tato škoda, tento rozdíl uhrazen," řekl novinářům soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Soud dnes konkrétně vyhověl stížnosti společnosti Terma, která od viníků nehody a od pojišťovny požadovala asi 100 000 korun jako náhradu poklesu tržní ceny auta po havárii. Získala jen náhradu nákladů vynaložených na opravu, navíc ještě sníženou kvůli amortizaci náhradních dílů.

Vyhlášení dnešního nálezu se nikdo z aktérů sporu nezúčastnil. Případ musí znovu řešit Krajský soud v Hradci Králové. Ten původně dospěl k závěru, že pokud se majitel auta rozhodne pro opravu, má právo žádat jen o náhradu nákladů, bez zohlednění poklesu tržní ceny vozidla.

Ústavní soudci ovšem zdůraznili princip úplného odškodnění. Pokud v důsledku protiprávního jednání dojde k poškození věci, je třeba hodnotu obnovit anebo v penězích nahradit ve všech podstatných ohledech.

"Nestačí tedy, pokud je obnovena její hodnota funkční či technická; tím by totiž a priori byla omezována možnost vlastníka nakládat s věcí právem chráněným a ekonomicky racionálním způsobem (tj. například ji prodat) ve stejném rozsahu a za stejných podmínek jako před poškozením věci," stojí v nálezu.

Justice má vždy zohlednit všechny konkrétní okolnosti a v případě potřeby chránit i viníka škody před neúměrně vysokou náhradou. "Případné excesy v jednání poškozeného (například příliš drahá či neefektivní oprava) však mohou být v řízeních o náhradu škody korigovány - je ostatně úkolem obecných soudů nalézt v řízení spravedlivou rovnováhu mezi právem chráněnými zájmy všech účastníků řízení," rozhodl soud.

 

Právě se děje

Další zprávy