Kvůli vyhrožování podáme trestní oznámení. Odborář z pošty vysvětloval stávku

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 20. 12. 2016 17:15
Online rozhovor s Filipem Janovským, místopředsedou stávkového výboru.
Proč pošťáci stávkují? Ptali jste se odborářského předáka
Rozhovor skončil
Filip Janovský odpovídal čtenářům Aktuálně.cz
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor – Kvůli vyhrožování, kterému čelili zaměstnanci pošty před pondělní stávkou, budou menšinové odbory podávat trestní oznámení. V online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz to řekl Filip Janovský, předseda Nezávislého odborového svazu České pošty a místopředseda stávkového výboru.

Vedení státního podniku vyhrožování popírá. "Jakékoliv zastrašování jednoznačně odmítám. Naopak jsme všechny vedoucí v provozu opakovaně vyzývali, aby zachovali klid, nikoho nezastrašovali a snažili se minimalizovat případné ztráty a poškození České pošty," řekl v dopoledním online rozhovoru generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Janovský také potvrdil, že menší odborové svazy budou ve stávce pokračovat i ve čtvrtek. Na doručování před Vánoci by však protest vliv mít neměl. "Již jsme několikrát deklarovali, že naším cílem není poškodit zákazníky ani zaměstnavatele, a budeme v tom pokračovat i v následující stávce 22. prosince," řekl Janovský čtenářům.

Vadí mu, že kvůli nízkým mzdám pošta přichází o zaměstnance, což má vliv na kvalitu poskytovaných služeb. "To se bohužel v současné době děje naprosto běžně, že nám pracovníci houfně ke konkurenci odcházejí a my poukazujeme na hrůznou situaci, která se moc neřeší," říká Janovský.

Proč pošťáci stávkují? Ptali jste se odborářského předáka

Rozhovor skončil
20. 12. 2016
Ptá se: Pan Jan

Pondělních 200 stávkujících je trochu rozdíl oproti 6000 avizovaných.. Jak si to vysvětlujete?

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,

děkuji za tuto otázku. Již jsme médiím poskytli materiál, který byl rozeslán po celé České republice a zabýval se zastrašováním zaměstnanců České pošty. Celkový počet zaměstnanců, kteří byli ochotní stávkovat byl 6281.

O vyhrožování ukončením pracovního poměru, neuznáním výkonové mzdy atd., píše tento článek:
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/posta-nam-vyhrozuje-nenechame-se-odradit-a-stavkovat-budeme/r~9744b7d0c5bb11e69a11002590604f2e/

Na základě tohoto neférového jednání ze strany zaměstnavatele jsme zorganizovali jednu malou aktivní stávku, která v sobě skrývala jednu skrytou zprávu pro zaměstnavatele a tichou stávku, kdy zaměstnanci nosili či rozvěšovali informaci "Jsme pro vyšší platy".

Nechceme se ponížit k vydíracím praktikám, které byly běžné v totalitních režimech. A jelikož "hlupáků" co vyhrožovali ukončením pracovního poměru bylo spousta, doporučili jsme stávkujícím, aby se uchýlili jen k tiché stávce.

Tuto skutečnost však chceme řešit a již jsme deklarovali, že podáme trestní oznámení.

Dle mě dostupných informací k 16. hodině byla celková účast 6412 jak aktivních tak tichých stávkujících. Těch aktivních bylo zdaleka méně a již víte proč.

Již jsme několikrát deklarovali, že našim cílem není poškodit zákazníky ani zaměstnavatele a v obdobné podobě kvůli výhružkám budeme pokračovat i v následující stávce 22.12.

20. 12. 2016
Ptá se: Mirek K.

Proč nejdete pracovat ke konkurenci? Míst je dost, i obecně na pracovním trhu.

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,

to se bohužel v současné době děje naprosto běžně, že nám pracovníci houfně ke konkurenci odcházejí a my poukazujeme na hrůznou situaci, která se moc neřeší.

20. 12. 2016
Ptá se: blergh

Nestydite se, vyzirkove?

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,

nestydíme, pokud si chcete zkusit práci na České poště, míst máme dostatek a věřím, že pochopíte.

20. 12. 2016
Ptá se: Mirek K.

Česká pošta je sice velký podnik, ale devět různých odborových svazů? Není to málo, Antone Pavloviči?

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,

chybí nám tu Cimrman, on by věděl...

20. 12. 2016
Ptá se: Ončo

Přijde Vám přepravovat pneumatiky za řádově 50Kč/ks výhodné pro firmu? Konkurence to v tak velkém množství není schopna přepravit. Nejsou podobně "výhodné smlouvy" poškozující firmu? Jak může obchoďák uzavřít smlouvu s nárazovým podáním v D+1, když logisticky máme problémy s přepravou? Kdo kontroluje výhodnost smluv obchoďáků? Nebylo by pro firmu vhodnější optimální využití kapacity uzlů, udržení kvality přepravy, doručení, než honba za nárůstem? Chybí balíkový doručovatelé, lidé v provozu. Myslíte, že podnik může sehnat kvalitní a šikovné zaměstnance za nabízené nástupní mzdy? Prodavačka v Lidlu, nástupní plat 20 tisíc, skladník v Liberci nástupní plat 27 tisíc. Na poště doručovatelé cca 15 tisíc? Řeší se ne výnosy nebo tržby v prodeji všeho možného na přepážkách pošt, ale skutečný zisk? Nebo to slouží jen k buzeraci zaměstnanců? Řeší se skutečná nákladovost v doručování letáků, novin? Je to pro podnik zisk nebo zátěž? Je skutečně bezpodmínečně nutné mít zaměstnané lidi v portfoliu těchto služeb nebo by ušetřené peníze pomohly na mzdách ve skutečně potřebných pozicích? Pokud zaměstnanec přechází ze třídy do nižší a platově se vejde, tak platy zůstávají? Řeší se, že dva zaměstnanci mohou mít ve stejné třídě platové rozdíly několik tisíc Kč? Řeší se pozice různých analytiků apod., kteří vykonávají stejnou práci jako jiní zaměstnanci v oddělení za procentuálně daleko vyšší mzdu?

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,

děkuji za Váš výčet problémů, které se ve většině na České poště, s.p. objevují. Na tyto nedostatky na jednáních poukazujeme. Řešení má na starosti management, který se má chovat jako řádný hospodář.

20. 12. 2016
Ptá se: Pepa

Dobrý den,
je hezké, že chcete přidat 2500 Kč. Já bych vám to i přál, ale kde na to podle vás má pošta vzít? Pokud byl zisk 300 milionů za rok 2015 a letos se čeká obdobný, tak i při jeho celém rozdělení to odpovídá 10 tis. Kč na rok pro jednoho zaměstnance (to je 800 Kč na měsíc) a to nepočítám povinné odbovy! Nebo chcete, abychom to platili z našich daní?
Děkuji

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,
první, co bych chtěl uvést, je to, že Česká pošta není dotována z daní. Česká pošta, s.p. je vložena plně do konkurenčního prostředí a musí si na sebe umět vydělat.
Mzdová problematika je malinko složitější, když to ale velmi zkrátím, prosazujeme politiku proklientského přístupu, modernizaci podniku a zefektivnění práce.
Pokud vezmete v úvahu zdražení služeb od 1.1.2017, zeefektivnění proklientského přístupu v plnění základních poštovních služeb, program Pošta partner, kde dochází k rušení poboček a pracovních míst, nějaký peníz se zde nalezne. Navíc musíme stavět na kvalitních zaměstnancích a ne na brigádnících. A určitě velice dobře víte, jak je těžké za tuto mzdu, co nabízí Česká pošta, někoho kvalitního sehnat a ještě si ho udržet.
Dovolím si uvést příklad, pokud budete mít restauraci a budete vydávat špatné jídlo, kolikrát se Vám onen klient vrátí? To jsou ztráty, které neumožňují zvyšovat zisk podniku.

20. 12. 2016
Ptá se: dundychová ludmila

otázka není ale odpověd ano největší tunel v této zemi jsou odborz už někdo spočítal co těch 25 let stály a nic nezařídily ?

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,
základní práce odborů je hájit zaměstnance a řešit jejich problémy. Navíc bych si dovolil uvést, že též se podílejí na zakládání kolektivní smlouvy, která je velice důležitá a dokáže sjednat výhodnější podmínky než zákoník práce.
Pokud dojde ke krajní situaci a vyhlásí se stávka, má to opodstatnění a právní náležitosti, které se musí splnit.

20. 12. 2016
Ptá se: Janková

Dobrý den, zajímalo by mě, proč je tak velký počet odborů u pošty, když se za poslední rok objevují v televizi neřešené problémy na pobočkách a teď i při zpracování a doručování zásilek.
Proč se nemůžete domluvit. Jsou staré, většinové, odbory natolik svázané s vedením podniku, že jsou zcela nefunkční?
Je pravda, že odboráři těch velkých odborů berou velmi vysokou mzdu, která je jim vyplácena z peněz všech zaměstnanců, jelikož jim nestačí odborářské příspěvky?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,
pokud se hlouběji ponoříte do složení odborových organizací na České poště, s.p., zjistíte, že ryze poštovních odborů je zde relativně málo. Ony tři odborové organizace, které vyhlásily stávky, působí jenom na České poště a vznikly z důvodu neřešení palčivých problémů.
Toho, že je jedna nejstarší odborová organizace privilegovaná, jste si mohla všimnout na jednání s panem premiérem Sobotkou, od nás nikdo na tiskovou konferenci pozván nebyl.
Nikdo jiný, kromě jedné, nemá uvolněné funkcionáře placené zaměstnavatelem, o výši mzdy bohužel nic nevím, ale domnívám se, že určitě to 21 400 Kč hrubého nebude. A pak stojí na zamyšlenou, zda někdy půjdou díky tomu do konfrontace se zaměstnavatelem, který je platí. My si myslíme, že nepůjde.

20. 12. 2016
Ptá se: Henrieta

Dobrý den,
proč Vy osobně jste založil nebo se připojil k nové odborové organizaci?
V té době založené odbory Vám nevyhovovaly z jakého důvodu? Nešlo to změnit "zevnitř"?
Chcete se angažovat v politice jako jiní odboroví předáci?
Děkuji za odpověď

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,
celý proces se založením odborové organizace byl spjat s vyjednáváním nové kolektivní smlouvy. Tento nejdůležitější dokument určuje na další léta fungování zaměstnavatele vůči zaměstnancům a též se zabývá i budoucím rozvojem podniku. Beru Českou poštu, s.p. jako perspektivní podnik, bohužel mě zklamal přístup k dalšímu rozvoji, který zde vnímám jako velmi pomalý a na tuto skutečnost jsem chtěl poukázat, jelikož konkurence nespí a já to vnímal tak, že Česká pošta spí.
Jelikož zakladatel České pošty, s.p. je Ministerstvo vnitra, bohužel je podnik s politikou hodně propojen a musíme se o vývoj politiky zajímat. Já osobně žádné ambice v angažování do politiky zatím nemám.

20. 12. 2016
Ptá se: Jan

Vážení pošťáci - kolegové, co si stěžujete ...
Konkrétní případ - muž, doručovatel +- 40 let pracující na poště Skuteč ve východních Čechách.
K dispozici auto pro rozvoz pošty v malých obcích, takže - nenaběháme se vůbec, protože si zastavíme přímo před každým domem a ani nevystupujeme,, jen zatroubime a lidí už klušou, vše máme hotovo do 12 hodiny, poté se s kolegou -yní, který se mnou jezdí vystřídáme o auto a zařídíme osobní záležitosti. Vetšinou s manželkou obstaráváme nákupy v Chrudimi. Pak si napíšeme přesčásek, páč toho bylo přece strašně moc ... Za to vše min. 25 tisíc čistého. Zlatá prácička ...

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,
pokud takového zaměstnance na České poště máme, rád mu pogratuluji a ruším veškeré snahy o zlepšení pracovních podmínek. Bohužel o žádném nevím.

20. 12. 2016
Ptá se: František

Mohl by jste rozvést/ konkretizovat v čem vidíte možný další rozvoj podniku a jak k řešení přistupuje současné vedení - včetně přístupu MV?

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,

jeden z možných rozvojů podniku jsem viděl v založení státní banky, dokonce jsem věřil, že tento ziskový segment získáme, bohužel management rozhodl jinak. Současný vývoj musí jít cestou robotizace, zeefektivnění práce a ke zkvalitnění základních poštovních služeb. Potenciál vidím v propojení online světa, dnes se skoro vše organizuje přes mobil. Zajistit si dopředu zásilku, nechat si ji umístit do speciálního boxu a skočit si ji jen na poštu v určitou dobu vyzvednout, bych si přál. Těch inovací je spousta, musí být však na to moderní náhled a musíte se učit od konkurence. Základní nedostatek vidím v nedostatku kvalitních specialistů, které si podnik nemůže při současném mzdovém vývoji dovolit.
Nezaznamenal jsem, že by se Ministerstvo vnitra extrémně zajímalo o rozvoj podniku, zatím se mi to jeví, že řeší nedostatky v jiných rezortech.

20. 12. 2016
Ptá se: Petan

No ,já osobně pociťuji stávku, nedodané balíky, visí to od pátku pořád na SPU, takže jsou na tom bídně jen platící lidé-zákazník.

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,

pokud sledujete celý průběh daného sporu, zjistíte, že jsme od začátku deklarovali, že nechceme poškodit zákazníky. Nedoručené balíky nemůžete přisuzovat nám, my zatím jen na nedostatky poukazujeme a bohužel se dotýkají Vás, a pokud se daný problém nebude řešit, můžeme se dostat ještě do horšího stadia. Pokud nemáte pracovníky, nejste schopna balíky vytřídit a ani včas doručit a bez adekvátní mzdy se kvalita plní velice těžce.

20. 12. 2016
Ptá se: Bohuslav Dvořák

Pane Janovský,
jaké je z Vašeho pohledu hospodaření ČP a MVČR? Moje osobní zkušenost (například s nákupy techniky a smlouvami s dodavateli prací je děsivá).

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,

Česká pošta, s.p. je státní podnik s dlouholetou tradicí. Ve srovnání s konkurencí však jedná v některých případech neracionálně a neinovativně. Pokud by to byla moje firma, orientovala by se prioritně na zákazníka, jelikož ten přínáší firmě zisk.

Již jsme poukazovali na některé zajímavé projekty, které se nám jeví jako zbytečně drahé. To však nedokážu vyřešit já ze své pozice ale management. Pro příklad uvedu jeden projekt Datové schránky, dále se o tom nebudu rozepisovat...

Ministerstvo vnitra neznám, nemůžu komentovat.

20. 12. 2016
Ptá se: Milan

Držím Vám palce. Pokud má zaměstnavatel a vrcholový management na koupi zlatých kočárů, stavbu honosných paláců a zaměstnancům přidá ubohé 3 procenta, protože a to je všeobecně známá skutečnost, Oni si opasky neutahnou. Odbory které platí zaměstnavatel jsou už z principu zkorumpovane - vlastní zkušenost.

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,

děkuji za Vaši podporu, od nás nikdo placený zaměstnavatelem není a věřím, že dlouho nebude, jelikož poukazujeme na nedostatky.

20. 12. 2016
Ptá se: jan

Z odborů se stává vyděračská organizace, která zabezpečuje místa neschopným lajdákům. To nejste schopen se živit jinak, než touto příživnickou činností ?

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,

pokud budu placen zaměstnavatelem za to, že vykonávám tuto nevděčnou funkci, nechám si na čelo vytetovat "lajdák". Též chodím do práce a tuto činnost vykonávám mimo svoji pracovní dobu a na úkor svého osobního života.

20. 12. 2016
Ptá se: MildaS

Stávku nechápu. Za to co pošta dělá by spíše lidem měla platit. Ztracené zásilky, nedoručené dopisy ( hlavně úřední), ukradené peníze atd. Když se člověk po tom scháněl, tak úřednice prohlásila, že oni to doručili a že to je tvrzení proti tvrzení. Vrcholem bylo, když mě pošťáci ukradli 80 tisíc. Ani slůvkoí omluvy. Takoví by měli dělat zadarmo a ne chtít za svou lumpárnu platit. Já bych takového zaměstnance vyhodil

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,

plně s Vámi souhlasím, že současný proklientský přístup pokulhává a to chceme změnit, bohužel bez zaměstnanců a bez adekvátní mzdy to možné není. Odchod zaměstnanců je u České pošty zarážející a divíme se, že se neřeší aktivněji, když veškeré predikce ukazují na vývoj ještě horší. Přeji si, abych jednoho dne mohl zákazníkům do očí říct, že u nás naleznete jen kvalitní služby a jen kvalitní zaměstnance.

20. 12. 2016
Ptá se: Anna

Dobrý den,máte ve všem pravdu.Problém je,že postaci celé roky jen drželi ústa a krok.Mám zkušenost z přepážky,nikoho nezajímá poštovní provoz.Vedouci tráví 90 % svého času odepisováním na maily o AP,dělání tabulek o AP,připravovanim porad o AP,smirovanim zaměstnanců zda nabízejí AP.Pošťáci odchází.

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,

jsem rád, že jste na tento velice palčivý problém zabrousila. Současný stav na poštách se nám jeví značně postaven na hlavu. Pokud vedoucí pracovnice většinu své práce řeší plány a prodeje jednotlivých aliančních partnerů, jde základní poštovní služba na druhou kolej, to není vhodné. Jsme pošta a ne maloobchodní prodejci a dohazovači pojistek či účtů.
Navíc vnímáme tento "ziskový" segment spíše jako prodělečný. I když z něho získáváme určitý zisk, oproti celkovému zisku ze základních poštovních služeb není zas tak obrovský. A pak je na zamyšlení, zda nám to spíš zákazníky neodrazuje. Já se domnívám, že ano - fronta na poště není zrovna dobrá motivace pro to, k nám zajít.

20. 12. 2016
Ptá se: Tomas Rychlik

Neberte to zle, ale 1) Opravdu si myslite, ze by mel mit postak prumernou mzdu? Zas tolik toho umet nemusi, zadne hodnoty nevytvari, novou generaci nevychovava, moc toho neriskuje, po sichte jde domu s cistou hlavou a zbytek dne nemusi resit zadne pracovni maily nebo telefony. 2) A ktera profese by podle vas mela mit podprumernou mzdu? (protoze nekdo ji mit musi, z principu fungovani prumeru). Dekuji , Tomas

Odpovídá: Filip Janovský

Dobrý den,

pokud vezmete v úvahu celý podnik, zjistíte, že nemůže být postaven jen na přepážkových pracovnicích a doručovatelech. Máme tu spoustu specializovaných pracovních pozic, kde je rozdíl oproti průměrné mzdě v jejich oboru i 40 procent, a to je zarážející.
Rozdíl téměř 6000 Kč oproti průměrné mzdě je docela markantní, a pokud budete brát pracovní pozice, které jste uvedl, zde se rozdíl pohybuje i přes 8000 Kč, nemyslíme si, že je to adekvátní odměna.
Pozastavil bych se nad jednou pracovní pozicí, která je nejvíce vidět. Pracovník za přepážkou má nejen hmotnou odpovědnost, ale pokud se podíváte na naše přebujelé portfolio nabízených produktů a služeb, zjistíte, že daný pracovník toho musí vědět opravdu hodně.

 

Právě se děje

Další zprávy