Česká krajina jako středomořská oblast. Sucho je horší než dříve, čeští zemědělci mají problém

ČTK ČTK
25. 6. 2017 15:17
Ke středomořské oblasti přirovnávají kvůli suchu zemědělci českou krajinu. Situace je podle nich horší než v minulosti. Problémy má kvůli výkyvům počasí podle nich většina regionů. Jak velké budou ztráty, se zatím neví. Ministr zemědělství Marian Jurečka řekl, že suchem je nyní silně postiženo jedenáct okresů. Nejvíce zasaženy jsou okresy na jižní Moravě a ve středních Čechách. Výši možných kompenzací za pokles výnosů způsobený počasím ale zatím odhadovat nechtěl.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Praha - Kvůli suchu nyní vypadá česká krajina jako středomořská oblast, situace je horší než v minulosti. Zasychají jarní obilí i trvalé travní porosty, říkají mluvčí Agrární komory Jiří Felčárek a předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Problémy má kvůli výkyvům počasí podle nich většina regionů, ale zatím nevědí, jak velké budou ztráty. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v sobotu řekl, že pokles výnosů kvůli suchu může přesáhnout i polovinu obvyklé míry.

"Sucho v různé intenzitě již zasáhlo většinu území Česka, regionálně například jižní Moravu, východočeský kraj, ale místně i Ústecko, Plzeňský kraj nebo Jihočeský kraj," uvedl Felčárek. Sucho podle něj neprospívá klasicky pěstovaným plodinám, zelené obilí se kvůli aktuálním výkyvům počasí překlápí přímo do žlutého. Podle komory také kombinace sucha a veder naprosto likviduje travní porosty, někde vůbec nevyrostly.

Porosty by potřebovaly zahradnický, tedy nepříliš silný, ale dlouhý závlahový déšť. "Chybí klasické jarní závlahové srážky, není nasycena půda, bylo málo sněhu a není spodní voda," dodal mluvčí Agrární komory. Je ale podle něj otázka, zda déšť neměl přijít už před měsícem.

Agrární komora zatím odhad ztrát způsobených počasím nemá. Podle předsedy Zemědělského svazu je situace horší než před dvěma lety, třeba na jižní Moravě odhaduje ztráty až na pětinu úrody. "Na jižní Moravě je situace nejhorší, nejenom u jařin, ale i u ozimů, obilovin a řepky," dodal Pýcha. Podle něj předloni stačily ozimé plodiny vzrůst a vytvořit klasy, letos to nezvládly.

Stavy podzemních vod v Česku se stále zhoršují, rekordní sucho by mohlo přijít, nezbývá nám nic jiného, než se na něj adaptovat, říká Miroslav Trnka.
21:35
Stavy podzemních vod v Česku se stále zhoršují, rekordní sucho by mohlo přijít, nezbývá nám nic jiného, než se na něj adaptovat, říká Miroslav Trnka. | Video: Daniela Drtinová

Výnosy řepky, ječmene a pšenice budou podle bioklimatologa Miroslava Trnky z Centra výzkumu globální změny CzechGlobe při Akademii věd ČR výrazně nižší než loni, a dokonce nižší než pětiletý průměr. S předloňským rokem se ale nynější situace nedá podle něj srovnávat. V tomto období před dvěma lety se totiž Česko se suchem ještě nepotýkalo. "To přišlo později na konci července a v srpnu, a postihlo tak převážně kukuřici a pícniny," uvedl.

Ministr zemědělství Jurečka v sobotu řekl, že suchem je nyní v Česku silně postiženo jedenáct okresů. Nejvíce zasaženy jsou okresy na jižní Moravě a ve středních Čechách. Pokles výnosů u některých plodin může místně přesáhnout i více než polovinu obvyklé míry. Stát chce podle ministra zemědělcům pomoci, konkrétní kroky ale bude znát až s postupem žní v příštích týdnech.

Výši možných kompenzací za pokles výnosů způsobený počasím zatím Jurečka nechtěl odhadovat. Za ztráty způsobené suchem v roce 2015 zemědělci žádali kompenzace dohromady ve výši 1,26 miliardy korun. Předseda Zemědělského svazu Pýcha uvedl, že stále nefunguje Fond těžko pojistitelných rizik, který by zemědělce mohl částečně finančně ochránit.

 

Právě se děje

Další zprávy