Pro sklizeň chmele scházejí brigádníci, Gambrinus je chce nalákat i na pivo

ČTK ČTK
28. 7. 2017 16:38
Organizace specializující se na nábor pracovníků na chmelové brigády se potýkají s nedostkem zájemců. Lidé dávají přednost lépe placené nebo alespoň méně náročné činnosti. Pivovar Gambrinus plánuje brigádníky letos přilákat na speciální odměny, zaplatí jim navíc pivo.
Brigáda na chmelu. Ilustrační snímek.
Brigáda na chmelu. Ilustrační snímek. | Foto: Karel Toman

Praha - Organizátoři náborů na chmelové brigády mají potíže. Pro letošní sklizeň, která startuje v druhé polovině srpna, jim stále ještě chybí lidé. Každoročně se na sklízení chmele v létě nabírají stovky brigádníků, na jaře jich pak je potřeba pro navazování chmelnic čtyřnásobek. V pátek to řekla Dagmar Urbancová z organizace Chmelda, která se na nábor lidí na chmelové brigády specializuje.

Česání chmele se dnes podle ní může zdát jako "retro", ale i v době technologických vymožeností jsou lidské ruce na chmelnicích nenahraditelné. Před třiceti lety, kdy byly chmelové brigády pro studenty povinné, přijíždělo na letní sklizeň na 5000 lidí, v posledních letech se situace stabilizovala na 800 až 850 lidech na jaře a 200 lidech v létě. I s těmito počty je ale letos problém. "Již loni se nabíralo hůře, ale na konci července jsme už měli naplněný stav. Letos nám lidi ještě chybí, což je nejsložitější situace v náboru, co pamatuji," dodala Urbancová.

Zemědělci si stěžují, že zájem lidí o brigády v zemědělství klesá. Lidé mají na výběr více možností přivýdělku a dávají přednost buď méně náročné nebo lépe placené práci, souhlasil manažer marketingu a náboru ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Lidí je málo a nabídek mnoho, takže se letos pivovar Gambrinus rozhodl s náborem pomoci. Ten, kdo letos pojede s Chmeldou na brigádu a vydrží až do konce, dostane odměnu navíc. "Když už lidé zažijí těžkou práci na chmelnicích, měli by být odměněni tím, že je pozveme na pivo," poznamenal Pavel Zítek z plzeňského Gambrinusu.

Potíže s naplněním chmelových brigád souvisí s tím, že pracovní trh se potýká s nedostatkem lidí všeobecně, a navíc s tím, že práce na chmelnici je fyzicky náročnější. Navíc jde o dvou až třítýdenní pobyt v kuse přímo v chmelových oblastech. Chmelová brigáda má však i svá pozitiva. "Na chmelu se zapomíná na běžný život se starostmi a stresem. Za fyzickou práci je člověk odměněn novými přátelskými vztahy, legrací a vyčištěnou hlavou," uzavřela.

 

Právě se děje

Další zprávy