Přivydělává si k penzi pronájmem pokoje. Ostrý dopis z finančního úřadu ji překvapil

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková, Sandro Elčić
5. 2. 2019 6:10
Přihlaste se k registraci DPH. Tak zněl ve zkratce dopis z finančního úřadu, který nedávno dostala paní Helena. Přivydělává si k důchodu pronájmem pokoje ve svém domě a její příjmy jsou pár tisíc korun měsíčně.
Foto: ČTK

"Proč? Je to snad další buzerace a ztěžování života malým podnikatelům," ptá se osmašedesátiletá žena. Problém je v tom, že Helena nabízí pronájem pokoje přes internetovou platformu Booking.com.

Zprostředkování ubytování přes tento typ platformy funguje často tak, že host si najde přes web ubytování, přijede a zaplatí za služby na místě přímo ubytovateli. Platforma, v tomto případě Booking.com, pak jednou měsíčně ubytovateli účtuje provizi za zprostředkování. Tato provize představuje nejčastěji určité procento z ceny, kterou ubytovatel fakturoval zákazníkovi.

A právě tato forma spolupráce mezi platformou a ubytovatelem má několik zásadních daňových hledisek. "V případě dlouhodobého či opakovaného poskytování ubytování na území České republiky je ubytovatel povinen kromě placení daně z příjmu počítat i obrat pro účely DPH," říká daňová expertka Pavla Hadrabová ze společnosti Mazars.

Obecně platí, že pokud příjem za 12 po sobě jdoucích měsíců přesáhne jeden milion korun, stává se člověk plátcem této daně. Ovšem tohle většina lidí ví. Jen málokdo ale tuší, že k DPH je nutné se registrovat i když příjmy z pronájmu činí jen pár tisíc korun měsíčně. Dopady na tuto daň má totiž právě ona provize za zprostředkování ubytování společností, která má sídlo mimo republiku.

Majitel penzionu či ubytování v soukromí je tak povinen se registrovat jako takzvaná identifikovaná osoba. Tedy paní Helena je identifikovanou osobou k DPH a na výzvu finančního úřadu by měla reagovat.

"Identifikovaná osoba ale není plným plátcem DPH. Tato osoba je povinná zaregistrovat se u místně příslušného finančního úřadu, podat DPH přiznání a odvést DPH z každé provize, kterou Booking.com zaplatila," upozorňuje Pavla Hadrabová.

Doplňuje, že úskalím statusu identifikované osoby je nemožnost uplatnit odpočet DPH, tedy daň se stává jeho nákladem. Platí to i v případě spolupráce s podobnými platformami, tedy například s Airbnb. 

Správě stačí jen nahlédnutí na nabídku ubytování

Helena začala problém řešit poté, co dostala dopis z finančního úřadu. Řada ubytovatelů ale o této povinnosti nemá tušení. Odhalit daňového "hříšníka" je ovšem snadné. "Aby daňová správa ubytovatele oslovila a požadovala po něm splnění jeho daňových povinností, stačí, aby se na nabídku ubytování na webové platformě podívala," říká daňová expertka Hadrabová.

Jak zjistily loni Hospodářské noviny, hromadné údaje o ubytovatelích z internetových služeb získala finanční správa už v létě 2018. A nyní také potvrdila, že jedná se zástupci Airbnb i Booking.com. "Generální finanční ředitelství zahájilo s těmito platformami komunikaci s cílem získat od nich informace využitelné pro správu daní," řekl Lukáš Heřtus z Generálního finančního ředitelství před pár dny HN.

Dopis finančního úřadu k povinnosti registrovat se k DPH
Dopis finančního úřadu k povinnosti registrovat se k DPH | Foto: Aktuálně.cz

Platí jen podnikatel

Poskytování ubytování ale nemusí ve všech případech vést k povinnosti registrovat se k DPH.

"Finanční úřady nahlížejí na tuto problematiku velmi úzce a vnímají všechny ubytovatele jako osoby povinné k dani, kterým z titulu přijetí provize od webové platformy, vznikne povinnost registrovat se k DPH jako identifikované osoby. Je ale potřeba zkoumat, zda ubytovatel jedná jako osoba povinná k dani, tedy zda naplní definici osoby vykonávající ekonomickou činnost, je tedy podnikatelem," vysvětluje Hadrabová. 

Rozdílně je třeba se dívat podle ní na člověka, který na Vánoce odjede na dovolenou do Asie, a na tuto dobu poskytne svůj byt k ubytování, a na člověka, který poskytuje ubytování pravidelně, v průběhu celého roku a získává tak pravidelný příjem.

"Zatímco u pravidelného ubytovatele asi nebude spor o tom, zda jedná jako podnikatel, tedy jako osoba povinná k dani, u člověka, který někoho ubytoval jednou, na Vánoce, je jeho status 'podnikatele' sporný," dodává odbornice. 

I když nejde o velké peníze, které Helena bude muset nyní z provize každý měsíc platit, považuje to za další komplikaci v podnikání. "Snažím se přivydělat k malému důchodu, ze kterého bych jen těžko vyžila. Platím daně státu, jak mám, poplatek městu za hosty, platím si účetní a toto je další náklad. Počítám každou korunu, takže mi věřte, že ho v peněžence pocítím," dodává žena. 

S podobným problémem se přitom v minulosti setkávali mnozí Češi, kteří na svůj web umístili reklamní bannery od Googlu. Tím, že přijímali platby ze zahraničí, se z nich před rokem 2013 stávali rovnou plátci DPH, tudíž museli najednou ke všem svým fakturám, včetně těch tuzemských, připočítávat tuto daň.

Od roku 2013 se i tito podnikatelé s obratem menším než milion korun za dvanáct měsíců zařadili do kategorie "identifikovaná osoba", což pro ně v tomto kontextu znamenalo mírnější režim než dříve.

 

Právě se děje

Další zprávy