Příplatky za práci v noci i o svátcích na Slovensku porostou

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 2. 2018 13:22
Sazba příplatku k hodinové mzdě za práci v noci se v průběhu jednoho roku postupně zdvojnásobí zpravidla na nejméně 40 procent z dosavadních 20 procent minimální hodinové mzdy.
Víkendové směny se na Slovensku vyplatí.
Víkendové směny se na Slovensku vyplatí. | Foto: Reuters

Bratislava - Zaměstnanci na Slovensku dostanou za práci v noci, o víkendech a o svátcích přidáno. Parlament dnes velkou většinou hlasů přítomných poslanců schválil novelu zákoníku práce, která od května zvýší nebo zavede nové příplatky ke mzdě.

Proti původnímu návrhu budou některé příplatky ale nižší a zároveň se budou vztahovat i na zaměstnance ve státním a veřejném sektoru. Zaměstnavatele přijde opatření na stamiliony eur.

Zvýšení příplatků podle dřívějšího odhadu ministerstva financí přispěje na Slovensku k nárůstu průměrné mzdy, která zaostává za vyspělými státy západní Evropy, a také k růstu ekonomiky země. Zároveň se zvýší příjmy státu z daní a povinných odvodů, které se počítají z hrubé mzdy pracovníka.

Sazba příplatku k hodinové mzdě za práci v noci se v průběhu jednoho roku postupně zdvojnásobí zpravidla na nejméně 40 procent z dosavadních 20 procent minimální hodinové mzdy. Ta v současné době činí 2,759 eura (70,05 korun).

Na vyšší příplatky budou mít nárok zaměstnanci na rizikových pracovištích, naopak v kolektivní či pracovní smlouvě bude možné dohodnout mírně nižší bonus. Předloha původně počítala s plošným zvýšením zmiňovaného příplatku alespoň na polovinu minimální mzdy.

Nejnižší příplatky ke mzdě za práci o svátcích, které nyní dosahují poloviny průměrného výdělku zaměstnance, stoupnou na dvojnásobek. Zároveň budou na Slovensku zavedeny povinné bonusy za práci v sobotu a v neděli.

"Slovensko je země, kde v rámci Evropské unie pravděpodobně pracuje nejvíce lidí. Slovensko je země, kde mnoho lidí musí pracovat v sobotu a v neděli a o státních svátcích. Musejí (zaměstnavatelé) těmto lidem dát více, než jim dávali dosud," řekl novinářům premiér Robert Fico. Dodal, že zmiňované příplatky se na pětimilionovém Slovensku budou vztahovat na více než tři čtvrtě milionů pracovníků.

Ministr sociálních věcí Ján Richter řekl, že proti původnímu návrhu, podle něhož by zmiňovaná opatření přišla firmy ročně na zhruba miliardu eur (25,3 miliardy Kč), budou dopady na zaměstnavatele o třetinu nižší.

Vyšší příplatky jsou součástí balíku opatření koaliční vlády premiéra Fica, který zahrnuje i nárůst minimální mzdy či zavedení možnosti vyplácet zaměstnancům 13. a 14. plat, jež bude po splnění několika podmínek částečně nebo zcela zproštěn od daně z příjmu či povinných odvodů. Nově budou muset zaměstnavatelé v inzerátech zveřejňovat nabízený plat.

Zvýšení zmiňovaných příplatků navrhli koaliční poslanci v době klesající nezaměstnanosti, která loni na Slovensku poprvé klesla pod šest procent, a po stížnostech zaměstnavatelů na nedostatek kvalifikované pracovní síly. Část zaměstnavatelů zvyšování příplatků kritizovala.

V České republice příplatek za práci o svátcích podle zákoníku práce činí nejméně částku odpovídající průměrnému výdělku zaměstnance, za noční práci a práci o víkendech ve výši alespoň deseti procent výdělku.

 

Právě se děje

Další zprávy