Příspěvek ke spoření na penzi dostává od firmy stále víc lidí. Fondům ale dál ubývají klienti

Olga Skalková Olga Skalková
19. 2. 2018 6:58
Příspěvek od zaměstnavatele ke konci loňského roku využívalo už téměř 1,423 milionu Čechů, což je 32 procent z těch, kteří si dobrovolně spoří na penzi.
Vítaný benefit. (ilustrační foto)
Vítaný benefit. (ilustrační foto) | Foto: ČTK

Praha - Zájem zaměstnavatelů přispívat na penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření výrazně roste. Mezi benefity, jimiž se firmy snaží získat nové pracovníky či udržet dosavadní, patří dlouhodobě k nejoblíbenějším, při současném nedostatku pracovníků se však jeho význam ještě zvyšuje.

Příspěvek od zaměstnavatele ke konci loňského roku využívalo už téměř 1,423 milionu Čechů, což je 32 procent z těch, kteří si dobrovolně spoří na penzi. Vyplývá to ze statistik, které on-line deník Aktuálně.cz získal od ministerstva financí.

Počet lidí, kteří dostávají od zaměstnavatele příspěvek na toto spoření, se během loňského roku zvedl zhruba o 40 tisíc, to je skoro dvojnásobně víc než v roce 2016.

Průměrný příspěvek zaměstnavatele na spoření v nových (účastnických) fondech vzrostl na 885 korun, ve starých (transformovaných) fondech na 832 korun.

Podle penzijních společností se zájem zaměstnavatelů přispívat na důchodové spoření zvyšuje v posledních třech letech díky tomu, že ekonomika výrazně roste a firmám se daří. Ještě před třemi lety dostávalo příspěvek 1,362 milionu lidí, což tehdy představovalo 29 procent z těch, kteří si dobrovolně spoří na penzi.

"Očekáváme, že v době, kdy firmy o zaměstnance doslova bojují, bude počet firem, které zaměstnancům nabízejí benefit ve formě příspěvku na penzijní spoření, nadále růst. Stejně tak jeho průměrná výše," říká Jan Sedláček, mluvčí Asociace penzijních společností.

K vyššímu zájmu zaměstnavatelů pomohlo také zvýšení limitu ročních daňových odpočtů pro firmy z předchozích 30 tisíc na nově 50 tisíc korun za každého zaměstnance.

Čerstvé statistiky za rok 2017 ale současně ukazují, že celkový počet lidí, kteří si spoří v některém z penzijních fondů, dál klesá. Na konci loňského roku si v nich spořilo 4,467 milionu lidí, což je téměř o 69 tisíc méně než v předchozím roce.

Počet klientů penzijních fondů klesá od roku 2013, kdy si v nich spořilo nejvíc lidí v historii - celkem 5,135 milionu. Negativní vývoj souvisí s tím, že koncem roku 2012 skončila možnost zřizovat si penzijní připojištění podle starých podmínek, které klientům zajišťují, že v žádném roce neprodělají a případnou ztrátu jim penzijní společnosti musí dorovnat. Penzijní společnosti tehdy těžily z obrovského zájmu lidí, kteří si chtěli dopředu zajistit nárok na alespoň nulové zhodnocení svých peněz, a za tento jediný rok nabraly nejvíc nových klientů v historii, skoro 570 tisíc.

Tempo úbytku klientů penzijních společnosti se ale v posledním roce snížilo. Výrazněji totiž přibývá lidí, kteří vstupují do nových fondů (místo penzijního připojištění jde o "doplňkové penzijní spoření"). Podle ministerstva financí si ke konci roku spořilo v nových účastnických fondech už 757 549 lidí, což je o 41 procent víc než v předchozím roce.

Tempo poklesu celkového počtu klientů v penzijních společnostech i díky tomu zpomalilo. Meziročně v nich ubylo 1,5 procenta smluv, zatímco v letech 2013 až 2016 byl meziroční úbytek smluv zhruba dvojnásobný.

 

Právě se děje

Další zprávy