Přísně střežená tiskárna v centru Prahy. Podívejte se, kde vyrábějí bankovky i doklady

Klikněte pro vstup do galerie.
Dlouhé chodby hlavního sídla tiskárny jsou plné vitrín s expozicemi bankovek, ale i bonů nebo třeba stravenek. Zde jsou vidět rytiny Václava Hollara, známého českého umělce a šlechtice, který žil v sedmnáctém století a hrdě se ke svému českému původu hlásil. Jeho práce jsou považovány za předchůdce rytin na českých bankovkách.
Originál cestovního pasu císaře - jedna z nejstarších cenin, které ve svých vitrínách tiskárna má. Dnes by už sotva někoho bavilo cestovat s tak obřím listem. Podle "osahanosti" i podle počtu pečlivým krasopisem vypsaných cest a překročení hranic je znát, že císař byl velkým cestovatelem.
Tuto bankovku má generální ředitel tiskárny Tomáš Hebelka zřejmě nejraději ze všech. A to proto, že papírovou pětadvacetikorunu jsme měli jako jediný stát na světě...
... a vydržela poměrně dlouho. "Mince této hodnoty byly poměrně běžné, ale papírová bankovka ne, takže je to taková naše kuriozita," vypráví Hebelka.
Foto: Matej Slávik
Lenka Petrášová
Aktualizováno 9. 7. 2017 17:25
Do budovy Státní tiskárny cenin v historickém centru Prahy se návštěvníci nedostanou. Dokonce i novináři Aktuálně měli potíže. "Kdo vám to tisknul? To jsme určitě nebyli my..." vtipkoval muž z ochranky u vstupu, když nešel načíst můj občanský průkaz. Státní tiskárna cenin je jediná instituce, která smí tisknout průkazy totožnosti pro obyvatele Česka. Ten můj se nakonec načíst podařilo a vy si tak můžete prohlédnout místa, kam se běžný člověk nedostane. Do galerie vstoupíte kliknutím na úvodní fotku.
 

Právě se děje

Další zprávy