Příroda letos způsobila rekordní škody

Red Zah, Reuters
7. 12. 2005 8:19
Montreal - Hurikány Katrina a Wilma devastující americké pobřeží, stejně jako nevídaně silné tropické bouře blížící se evropskému kontinentu přinesou v tomto roce největší finanční ztráty způsobené počasím.

Materiální škody pravděpodobně přesáhnou 200 miliard dolarů a přes 70 miliard vyplatí pojišťovací společnosti. Předběžné odhady škod zveřejnila mnichovská Re Foundation.

Pojišťovny vyplatí miliardy

Pojišťovací nároky poškozených dosáhly jen ve Spojených státech 50 miliard dolarů, což je zdvojnásobení loňského rekordu. Obyvatelé zpustošené Floridy tehdy zažádaly "pouze" o 25 miliard.  Jen pro porovnání, v případě teroristických útoků na Světové obchodní centrum se škody vyšplhaly na 35 miliard.

Více o rekordní sezóně hurikánů
ČTĚTE ZDE

Většina současných nároků je spojena s ničivými následky hurikánu Katrina, který zabil 1300 lidí a stovky zanechal bez přístřeší, když zasáhl pobřeží Louisiany a následně způsobil záplavy i v sousedním státě Mississippi. Americké ministerstvo obchodu odhaduje, že konečné vyčíslení škod by mohlo dosáhnout i 80 miliard dolarů.

V průměru za sebou zanechá každý hurikán škody za tři miliardy. Celkem čtyři hurikány ale letos napáchaly škody mnohonásobně větší.

Rekordní sezóny, rekordní škody

Minulý rok byl stejně jako ten letošní rekordní. Finanční škody se tehdy vyšplhaly na 145 miliard dolarů a na pojištění bylo vynaloženo dalších 45 miliard.

Rekordní škody byly oznámeny na montrealské konferenci o globálním oteplování. Konečná zpráva bude zveřejněna na začátku příštího roku.

Foto: Reuters

"Z těchto čísel je jasné, že se pomalu pohybujeme od předpovědí k jejich naplnění," řekl ředitel Re Foundation Thomas Loster.

Rok 2005 byl rekordní v mnoha oblastech. Hurikán Wilma byl nejsilnější hurikán všech dob, hurikán Vince zase první, který zasáhl Evropu. V říjnu způsobil nemalé škody ve Španělsku.

PŘEČTĚTESI: Nové Kjóto - důkazů o oteplování přibývá

"Za deset let už vědce nepřekvapí hurikány blížící se Brazílii nebo Španělsku," poznamenal Loster. Klimatické změny podle něj způsobují, že čím dál častěji jsou zasaženy i oblasti, ve kterých nejsou lidé na takové katastrofy připraveni.


 

 

Právě se děje

Další zprávy