Připravte si peníze na novou televizi. Šrotovné neprošlo, druhá digitalizace dostala zelenou

Jan Úšela Ekonomika Jan Úšela, Ekonomika
Aktualizováno 19. 7. 2017 13:20
Nejpozději v únoru 2021 se vypne dosavadní televizní signál. Návrh, aby na nové přístroje přispěl lidem stát ve formě jakéhosi šrotovného, v Senátu neprošel. Neuspěl ani návrh na roční prodloužení termínu pro vypnutí dosavadních vysílačů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Až dva a půl milionu českých domácností se musí v příštích třech letech připravit na nákup nových televizních přijímačů nebo set-top-boxů. Senát dnes potvrdil novelu zavádějící druhou fázi digitalizace vysílání v Česku. Ta má kompletně proběhnout do února 2021, poté se dosavadní televizní signál přijímaný přes antény vypne.

Změna souvisí s celoevropskou dohodou o předání současných televizních frekvencí mobilním operátorům, kteří na nich vybudují superrychlé mobilní sítě páté generace.

Návrh, aby na nové přístroje přispěl lidem stát ve formě jakéhosi šrotovného, v Senátu neprošel. Neuspěl ani návrh na roční prodloužení termínu pro vypnutí dosavadních vysílačů.

Důležité novele hrozilo, že ji senátoři kvůli pozměňovacím návrhům vrátí do Poslanecké sněmovny, a nezačne tak platit do říjnových voleb. To by mohlo ohrozit proces televizní digitalizace, kvůli čemuž by domácnosti mohly přijít o bezplatný příjem televize přes pozemní vysílače. Před tím senátory varovali i ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) nebo senátor za ODS Jiří Oberpfalzer. Nakonec ovšem novela prošla většinou 50 senátorů.

Česko se v rámci celoevropské dohody zavázalo, že nynější televizní frekvence předá mobilním operátorům, kteří na nich zbudují superrychlé mobilní sítě páté generace. Televizní vysílání se tak musí "přestěhovat" na jiné kmitočty. Nový standard DVB-T2 umožní vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí.

Ke sledování televize ve formátu DVB-T2 je nutné pořídit si přijímač, který tuto technologii podporuje. Vláda odhaduje, že Češi za nákup nových televizorů a set-top-boxů vydají asi pět miliard korun z vlastní kapsy. V současnosti stojí nejlevnější televizory schopné přijímat "nový" signál 3000 korun, set-top-boxy 800 korun.

Senátor Zdeněk Nytra (nestraník) proto prosazoval, aby stát lidem na nákup nových TV přístrojů přispěl. Jeho pozměňovací návrh ovšem neprošel.

"Občané budou mít asi tři a půl roku na to, aby se rozhodli, zda si koupí novou televizi, či set-top-box. Ten stojí jen pár set korun a za tuto dobu si myslím, že na jeho nákup dokážou našetřit i nízkopříjmové domácnosti," uvedl ministr Havlíček.

Po zmíněnou dobu tří a půl let bude probíhat souběžné vysílání v novém a starém televizním standardu. Podle zákona se pak starý signál v únoru 2021 definitivně vypne. Senátor Jaroslav Větrovský (ANO) navrhl, aby se tato lhůta o rok prodloužila, ani jeho pozměňovací návrh ale neprošel.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zdůraznilo, že Německo a Rakousko tlačí na rychlé uvolnění televizního pásma 700 MHz, aby mohly plně využívat nové mobilní služby na celém území státu. V oblastech, ve kterých je nebudeme rušit šířením signálu našeho televizního vysílání, již budou používat uvolněné pásmo pro mobilní služby od roku 2019, uvedl úřad k Větrovského návrhu.

Podle ministerstva by pak Česko muselo v příhraničních oblastech zcela vypnout televizní signál, aby se vysílání z Německa a Rakouska nerušilo. Asi 30 procent Čechů by tak mohlo přijít o bezplatný příjem televize. Podle Havlíčka sleduje bezplatné, volně šiřitelné vysílání v celém Česku asi 60 procent domácností. Další pak využívají placených služeb satelitní či kabelové televize.

Za Větrovského návrh lobbovala Česká asociace satelitních operátorů. Někteří senátoři proto uvedli, že spolku jde o přetažení diváků k placené satelitní televizi. Senátorka Eliška Wagnerová (nestranička) ale některé výtky asociace přijala a navrhovala zákon neschválit.

Vadilo jí především to, že stát v zákonu přislíbil pozemním poskytovatelům televize v čele s Českými Radiokomunikacemi stamilionové finanční kompenzace za souběžné vysílání předcházející konečnému vypnutí starého signálu.

Pozemní vysílatelé navíc získají zdarma televizní frekvence do roku 2030. "Je zde riziko, že takovéto kompenzace budou označeny za nedovolenou veřejnou podporu. Nechápu navíc, proč nemohou Radiokomunikace a další firmy tuto technologickou změnu financovat z vlastních peněz, zatímco provozovatelé kabelové televize si všechno platí sami," uvedla Wagnerová.

Podle ministra Havlíčka mají ovšem České Radiokomunikace a další provozovatelé nárok na bezplatnou změnu televizních frekvencí. "Televizní frekvence byly navíc vždy rozdělovány zdarma, protože má stát zájem na tom, aby zde fungovalo bezplatné televizní vysílání pro občany," dodal ministr.

Podle odborníků si lidé nemusí kupovat nové televizní antény. Činžovní domy se ale nejspíš nevyhnou úpravě nastavení společných antén televizními techniky.

Změna se týká jen těch, kteří přijímají pozemní signál, nevztahuje se tedy na diváky, kteří sledují televizi například přes satelit.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady! Osobní finance Aktuálně.cz.

Televize budou chtít za obsah a HD kvalitu zaplatit, říká šéfredaktor Digizone Jan Brychta o přechodu na DVB-T2. Divákovi to prý nic extra nepřinese. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy