Příliš mnoho slunce? Solárníci odmítají podezření ERÚ

ČTK ČTK
2. 9. 2013 11:58
Üřad vychází z chybných dat, tvrdí Aliance pro energetickou soběstačnost.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Solární sdružení odmítají podezření Energetického regulačního úřadu, že přes 1500 fotovoltaických elektráren manipuluje s údaji o výrobě elektřiny. Zástupci ERÚ v neděli uvedli, že stovky elektráren vykazují výrobu za více hodin slunečního osvitu, než je v Česku možné. Aliance pro energetickou soběstačnost ale v pondělí uvedla, že ERÚ vychází z chybných dat.

Doba výroby elektřiny v solárních elektrárnách je klíčová pro výpočet dotace, kterou elektrárny pobírají. Solárníci podle ERÚ mohou v Česku vyrábět elektřinu asi tisíc hodin ročně, což podle úřadu odpovídá průměrnému ročnímu slunečnímu osvitu. Podle úřadu ale vykazuje přes 1500 elektráren více než 1200 hodin slunečního osvitu. ERÚ se proto obrátil na Státní energetickou inspekci, aby záležitost prošetřila. Úřad se obává, že mohlo dojít k dotačnímu podvodu.

Aliance pro energetickou soběstačnost podezření ERÚ odmítá. "Energetický regulační úřad vytvořil nejspíše naprosto fiktivní kauzu s překročením doby slunečního svitu v roce. Přitom snadným dotazem na Českém hydrometeorologickém ústavu lze zjistit, že běžný počet slunečních hodin podle místa umístěni elektrárny leží v intervalu 1200 až 1800 hodin za rok," říká ředitel aliance Martin Sedlák.

Aliance také zdůrazňuje, že solární panely mohou vyrábět elektřinu i při zatažené obloze, když k tomu využívají difuzní světlo. Skutečnou výrobu podle AliES také prověřují distribuční společnosti E.ON, ČEZ a PRE, které elektřinu ze solárních elektráren odebírají do svých sítí a nezávisle na výrobcích měří její objem.

ERÚ kromě vykazování výroby v solárních elektrárnách kontroluje i udělení licence zařízením, která byla uvedena do provozu v roce 2010. Úřad se domnívá, že v řadě případů získaly tyto elektrárny licenci neoprávněně, takže mohou čerpat vyšší podporu, než by jim náležela. ERÚ kvůli tomu podal podnět na státní zastupitelství.

Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky, která míří na podporu obnovitelných zdrojů. V letošním roce se jedná o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu a zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny. Poplatek na obnovitelné zdroje kritizují průmyslové podniky, podle nich kvůli tomu české firmy ztrácí konkurenceschopnost.

 

Právě se děje

Další zprávy