Příliš levné potraviny? Můžeme zakázat dovoz, říká ministr

ČTK ČTK
1. 9. 2014 12:35
Tuzemští zemědělci a potravináři se obávají, že hlavně farmáři z okolních zemí se kvůli výpadku prodeje do Ruska budou snažit prodat zboží i za cenu pod výrobními náklady.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ahold Slovakia

Olomouc - Pokud Evropská komise nepomůže potravinářům a farmářům z členských zemí EU, jež poškodí sankce Ruska, tak by Česko podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mohlo zakázat dovoz potravin, které by měly dumpingové ceny.

Tuzemští zemědělci a potravináři se obávají, že hlavně farmáři z okolních zemí se kvůli výpadku prodeje do Ruska budou nyní snažit prodat zboží i za cenu, která je pod výrobními náklady.

Funkční nástroje s dostatečnou alokací

"Jestliže nám Evropská komise nepředstaví funkční nástroje s dostatečnou finanční alokací, tak my potom budeme muset sáhnout k opatřením, že budeme intenzivně sledovat nejen kvalitu, ale také objem dováženého zboží a komodit a zároveň i jejich cenu," řekl v Olomouci Jurečka na dotaz ČTK, zda ministerstvo vyslyší výzvu Potravinářské komory, aby zpřísnilo kontroly dovážených potravin.

Pokud ministerstvo zjistí, že ceny některých dovážených potravin nebo zemědělských komodit jsou opravdu dumpingové, tak podle Jurečky zasáhne.

Bezprecedentní krok

"Budeme muset použít bezprecedentní krok, který se na jednotném trhu EU ještě nikdy nepoužil, že budeme asi nuceni pro některé komodity náš trh zavřít. Je to až ten nejzazší krok a byl bych nerad, kdybychom k němu došli," upozornil Jurečka.

Pravidla EU podobné omezení v případě dumpingového dovozu připouští, procedura prokázání podnákladových cen je ale podle Jurečky značně složitá a zdlouhavá.

Ministerstvo očekává, že Evropská komise v nejbližších dnech zveřejní návrh na pomoc výrobcům mléčných a masných výrobků v EU poškozeným ruským embargem. Jako o možných formách pomoci potravinářům se podle Jurečky diskutuje o vývozních subvencích, podpoře skladování či o finančních náhradách ztrát.

Vývozci přijdou až o 300 milionů

Moskva začátkem srpna zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny. Zemědělci a potravináři se však více bojí druhotných dopadů způsobených přesycením společného unijního trhu a následného propadu cen. Podle mluvčí Agrární a Potravinářské komory Dany Večeřové mohou škody v důsledku poklesu cen komodit být pro tuzemské producenty až miliardové.

Evropská komise na konci srpna mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) na pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny v EU. Podpoří tak pěstitele téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, které podléhají rychlé zkáze. Jde tedy například o pěstitele mrkve, rajčat, zelí, papriky, květáku, okurek, hub, jablek, hrušek, bobulovitých plodů, hroznů nebo kiwi. Podpora se bude provádět prostřednictvím odkupů i odškodněním za předčasné nebo naopak pozdní sklizně.

 

Právě se děje

Další zprávy