Příjemné překvapení: Růst českého průmyslu zrychluje

Ekonomika Ekonomika
7. 4. 2014 9:23
Hodnota nových zakázek stoupla skoro o pětinu, především díky poptávce ze zahraničí.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha – Český průmysl rostl v únoru o 6,7 procenta v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Hodnota nových zakázek vzrostla meziročně téměř o pětinu. Uvedl to Český statistický úřad.

Ve srovnání s letošním lednem rostl průmysl – po vyloučení sezónních vlivů – o 1,7 procenta.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 16,1 procenta, příspěvek 2,8 procentního bodu). Tahouny jsou také obory výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst o 9,6 %) a výroba pryžových a plastových výrobků (12,2 %).

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně vzrostly o 11 procenta, tržby z přímého vývozu průmyslových podniků stouply o 16,1 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 5,6 procenta.

O pětinu více zakázek

Hodnota nových zakázek v únoru 2014 ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 19,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 23 procent, zatímco tuzemské vzrostly o 14,1 procenta. K meziročnímu růstu zakázek nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 34,3 %, příspěvek +11,9 procentního bodu).

Průmyslové podniky s 50 a více zaměstnanci mají o 1,1 procenta zaměstnanců více než před rokem, jejich průměrná hrubá mzda stoupla o 3,6 procenta na 25 430 korun.

Pomáhají auta i Německo

„Únorová čísla jsou lepší, než trhy čekaly. Dobře dopadly i nové zakázky, které jsou klíčové,“ říká analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Pozitivně se podle něj projevuje oživení německého průmyslu. Postupně by se měla zlepšovat i domácí poptávka.

"Průmysl má velmi dobře našlápnuto i do dalších měsíců, protože hodnota nových zakázek vzrostla bez jedné desetiny procenta o pětinu. Tím pozitivní vyhlídky průmyslu pokračují i do dalších měsíců a růst by neměl tak rychle opadnout," podotýká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Tuzemskému průmyslu pomáhá hlavně poptávka po nových autech. "Prozatím z trhu nepřicházejí žádné známky toho, že by měla opadnout, podobné výsledky tedy můžeme čekat v dalších měsících," dodává Kozub.

Překvapivě dobrý výsledek přišel i ze stavebnictví, které meziročně rostlo o 6,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy