Přidejte nám víc, chtějí zaměstnanci Škody po rekordním roce

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
Aktualizováno 15. 4. 2015 15:22
Tisíce zaměstnanců Škody Auto dnes demonstrují za vyšší mzdy. Kolektivní smlouva vypršela na konci března.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jiří Koťátko

Mladá Boleslav – Před budovou vedení automobilky Škoda Auto v Mladé Boleslavi dnes demonstrují tisíce zaměstnanců za vyšší mzdy. Odbory se stále s firmou nedohodly na růstu mezd, i když kolektivní smlouva vypršela na konci března. Protestující z ranní i odpolední směny dnes pracovali o hodinu méně. Protesty se konají také v závodech v Kvasinách a Vrchlabí.

Škoda odborům při kolektivním vyjednávání navrhla růst mezd o tři procenta na následujících 12 měsíců. Odboráři nyní požadují nárůst o pět procent.

Podle zdrojů online deníku Aktuálně.cz je management Škody ochotný svoji současnou nabídku na růst mezd navýšit. Reálná je shoda kolem čtyř procent. Pokud se dohoda uzavře ještě během dubna, můžou zaměstnanci navýšení pocítit již ve výplatě za tento měsíc.

Odbory automobilky Škoda Auto hrozí třídenní nebo pětidenní stávkou, pokud firma nezvýší mzdy o více než tři procenta. Další jednání odborů a firmy bude ve čtvrtek.

Škoda se již dříve s odboráři dohodla, že v květnu bude zaměstnancům vyplacen variabilní bonus ve výši 25 000 korun. Včetně fixní části bonusu vyplácené před letními dovolenými a před Vánoci tak letos zaměstnanci dostanou roční bonus asi 60 000 korun.

Ve Škodě Auto jsou dlouhodobě nejvyšší dělnické platy ze všech tří tuzemských automobilek. Zatímco dělníci v Hyundai Nošovice měli v roce 2014 průměrný výdělek 29 922 korun a v TPCA Kolín to bylo 30 602 korun, ve Škodě Auto je to 33 723 korun. Celorepubliková průměrná mzda napříč obory v Česku loni dosáhla 27 200 korun.

"Jsme přesvědčeni, že už náš stávající návrh na tříprocentní zvýšení platů je pro zaměstnance přínosem," uvádí mluvčí Škoda Auto Jozef Baláž. Podle něho se totiž týká reálně období přesně dvanácti měsíců, zatímco ve většině ostatních firem je to na delší dobu. "Konkrétně v Hyundai Nošovice byl sice dojednán růst mezd 3,3 procenta, ale dohoda je uzavřena na 14 měsíců. Reálný růst mezd je tedy jen 2,8 procenta," poukazuje Baláž.

I v dalších velkých průmyslových podnicích v České republice se budou mzdy zvedat většinou v rozmezí dvě až tři procenta. Například ve společnosti Robert Bosch v Českých Budějovicích o 2,5 procenta (plus procento navíc pro vybrané profese) a ve firmě Continental Barum o 2,5 procenta.

V šesti německých podnicích mateřské firmy Volkswagen se letos tarify zvednou o 3,4 procenta. Dohoda však začne platit až od prvního června. Do té doby budou zaměstnanci pracovat za současný plat.

Škoda Auto loni zvýšila zisk o 46 procent na 665 milionů eur, tedy na 18,4 miliardy korun. Svým zákazníkům automobilka dodala rekordní počet 1,037 milionu vozů, což je meziroční nárůst téměř o 13 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy