Převod pozemků okolo domů by mohl být opět osvobozen od DPH

ČTK ČTK
25. 5. 2016 17:32
DPH v základní sazbě 21 procent se od letoška musí odvádět z prodeje každého pozemku, na kterém se provedly stavební práce. Senátoři teď chtějí ustanovení zákona vrátit do loňské podoby a zabránit skokovému zvýšení pořizovací ceny domů s přilehlými pozemky.
Ilustarční foto
Ilustarční foto | Foto: Petr Protivánek

Praha - Převod pozemků okolo domů by mohl být opět osvobozen od daně z přidané hodnoty (DPH). Horní komora dnes tento návrh senátorů v prvním kole schvalování podpořila.

Novelu připravili senátoři KDU-ČSL, STAN, ČSSD a ODS v čele s lidovcem Petrem Šilarem. Chtějí ustanovení zákona vrátit do loňské podoby a zabránit skokovému zvýšení pořizovací ceny domů s přilehlými pozemky.

Novelu před dalším schvalováním posoudí senátní výbory.

Zdanění převodů pozemků, které byly do konce loňského roku osvobozeny od DPH, podle předkladatelů způsobí masové zdražení bydlení.

Do konce roku dani podléhal jen převod pozemků pod domem, zatímco nyní smí být od daně osvobozen pozemek, "který netvoří funkční celek se stavbou pevně spojenou se zemí". Senátorská novela to má změnit do původní podoby.

Pokud by se formulace nezměnila, zhoršilo by to podle autorů předlohy dostupnost bydlení zejména na venkově a pro sociálně slabší vrstvy, což by bylo v rozporu s programovými cíli vlády o dostupnosti sociálního bydlení. Pořízení nového domu by se totiž prodražilo o 200 tisíc až 250 tisíc korun, tvrdí senátoři.

DPH v základní sazbě 21 procent se od letoška musí odvádět z prodeje každého pozemku, na kterém se provedly stavební práce, například úpravy terénu, výkopy nebo přivedení inženýrských sítí, a které tak pozemek umožní změnit na stavební parcelu. Daň platí developeři, promítají ji ovšem do kupní ceny.

Ministerstvo financí tak chtělo zabránit obcházení zákona developery, kteří prodávali bez daně budoucí stavební parcely nebo je účelově dělili na několik menších a pouze jednu z parcel s inženýrskými sítěmi prodali s daní.

 

Právě se děje

Další zprávy