Převod bytů v rodinných domech by mohl být bez daně, návrh podpořila Sněmovna i vláda

ČTK ČTK
2. 11. 2018 11:44
Dosavadní osvobození se vztahují mimo jiné na první úplatné nabytí rodinného domu nebo bytu v bytovém domě, ale ne v rodinném domě. Majitelé rodinných domů tak dnes často přestavují nemovitosti na bytové jednotky, které se prodávají lépe než vlastnický podíl.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Irena Hošková

Praha - První úplatný převod bytů v rodinných domech by mohl být osvobozen od daně z nabytí nemovitých věcí. Počítá s tím novela zákonného opatření Senátu z pera poslance hnutí ANO Karla Raise, kterou v pátek v prvním čtení podpořila Sněmovna. Už dříve ji podpořila vláda.

Dosavadní osvobození v zákoně se vztahují mimo jiné na první úplatné nabytí rodinného domu nebo bytu v bytovém domě, ale ne v rodinném domě. Rodinný dům pak může mít podle předpisů nejvýše tři byty.

Rais v důvodové zprávě uvádí mimo jiné to, že v poslední době roste trend vymezovat bytové jednotky i v nově postavených rodinných domech. Prodávajícím se pak podle něj v těchto domech lépe prodávají bytové jednotky než vlastnický podíl, navíc za tři prodané bytové jednotky může prodávající získat více peněz než za celý dům.

Na rodinné domy jsou kladeny odlišné požadavky a v některých místech, kde územní plán nedovoluje stavět bytové domy, je možné stavět rodinné domy. Proto poslanec navrhuje rozšířit osvobození i na byty v rodinných domech.

Hrubý dopad na státní rozpočet odhadl předkladatel na 85 až 100 milionů korun ročně.

S obdobným návrhem jako poslanec Rais přišel loni v dubnu tehdejší ministr financí a nynější premiér Andrej Babiš (ANO), Sněmovna o něm ale do voleb nerozhodla.

Poslanec ODS Vojtěch Munzar nyní řekl, že občanští demokraté předloží ve druhém čtení návrh na zrušení daně z nabytí, nebo alespoň na její snížení. Sněmovna letos v lednu zamítla samostatný návrh ODS na zrušení příslušného zákonného opatření Senátu z roku 2013 o dani z nabytí. Od roku 2016 daň nově platí kupující. Munzar prohlásil, že touto změnou v osobě plátce ztratila daň veškeré zbytky logiky.

Svoji novelu k dani z nabytí předložili i Piráti. Navrhují zavést sníženou dvouprocentní sazbu vedle nynější čtyřprocentní, která by se vztahovala na nemovitosti s cenou do dvou milionů korun. Vláda s jejich návrhem vyslovila nesouhlas.

 

Právě se děje

Další zprávy