Přetahování zaměstnanců je agresivnější. Lidé častěji začínají pracovat jinde bez podání výpovědi

ČTK ČTK
10. 4. 2018 14:18
Třetina firem se v posledních měsících setkala s 'predátorskými' praktikami při lanaření zaměstnanců. Dochází i k situacím, kdy náboráři před začátkem směn nabízejí peníze na ruku, pokud zaměstnanci hned půjdou pracovat jinam.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Foters.com / zeevveez

Praha - Zaměstnavatelé si čím dál více stěžují na to, že zaměstnanci bez ohledu na závazky nenastoupí na směnu a začnou mnohdy bez podání výpovědi pracovat jinde. Kvůli vyčerpanému trhu práce bude letos tento jev zesilovat, varovala dnes Hospodářská komora. Dodala, že agresivní praktiky při přetahování zaměstnanců narůstají.

Podle dnes zveřejněných údajů klesla nezaměstnanost v Česku v březnu na 3,5 procenta. Úřady práce registrovaly 263 608 uchazečů o místo, nejméně od listopadu 1997. Současně evidovaly 253 522 nabídek volných pozic, o 14 268 více než v únoru. Meziročně se nabídka zvýšila o více než 100 000 míst. Firmy hledají hlavně zedníky, uklízečky, dělníky či řidiče.

Ze šetření Hospodářské komory vyplynulo, že třetina firem se v posledních měsících setkala s 'predátorskými' praktikami při lanaření zaměstnanců. Podle jejich zkušeností nezřídka dochází k situaci, kdy náboráři před začátkem směn vytipovaným zaměstnancům nabízejí peníze na ruku, pokud hned půjdou pracovat jinam. Někteří zaměstnanci na to přistoupí a aniž by informovali současného zaměstnavatele a podali výpověď či respektovali výpovědní dobu, nastoupí u jiného.

Zaměstnavatelé na takové jednání v podstatě nemají obranu. Pro hrubé porušení pracovní kázně může být pracovník na hodinu propuštěn a případně žalován. Žaloba ale chybějícího zaměstnance nenahradí, a proto zaměstnavatelé po takovém kroku téměř nesahají.

Největší potíže s přetahováním zaměstnanců se objevují v lokalitách s vyšší koncentrací firem, typicky jde o průmyslové zóny. V některých lokalitách se podle komory kvůli přetahování zaměstnanců roztáčí mzdová spirála. Vývoj mezd se tak odtrhuje od vývoje produktivity práce, což je pro ekonomiku riskantní, dodala komora.

Graf: Změna pracovního místa
Graf: Změna pracovního místa | Foto: Hospodářská komora ČR

Podle výsledků šetření komory mezi 580 zaměstnavateli náboráři agresivně přetáhli alespoň jednoho zaměstnance každé páté mikrofirmě, každé třetí firmě s maximálně 50 zaměstnanci a u středních a velkých firem s tím mají zkušenost více než čtyři firmy z deseti

Situace se v tomto směru bude zostřovat. Podle poslední prognózy komory ekonomika letos poroste o 4,2 procenta a nezaměstnanost se bude pohybovat na rekordně nízkých 2,4 procenta. V roce 2019 se tlak na trhu práce uvolní jen minimálně, komora předpokládá nezaměstnanost 2,7 procenta. Podle predikce komory nominální růst mezd letos neklesne pod 8,6 procenta a i v příštím roce zůstane nad osmi procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy