Prémie pro menší akcionáře Telefóniky? Co čekat od PPF

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
13. 11. 2013 8:43
PPF nemá ráda, když je pod dohledem trhu. Odchod z burzy je pravděpodobný.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Česká část Telefóniky pod vedením investiční skupiny PPF se bude snažit o odchod z pražské burzy. Myslí si to analytici oslovení online deníkem Aktuálně.cz, kteří ale zároveň dodávají, že PPF nebude spěchat a minoritní akcionáři se tak nedočkají žádné nabídky, která by na první pohled nešla odmítnout.

Skupina PPF minulý týden podepsala se španělskou Telefónikou dohodu o odkupu 65,9% podílu v českém operátorovi za 64 miliard korun, což při převodu na cenu za akcii vychází na 305,60 koruny. Španělská Telefónika si ponechala podíl ve výši 4,9 procenta, zbylých 29,2 procenta se obchoduje právě na pražské burze.

„PPF nemá ráda, když je pod dohledem trhu. Odchod tak vidíme jako pravděpodobný,“ říká k budoucnosti akcií operátora na pražské burze Petr Bartek, analytik České spořitelny.

Sama PPF zatím své další kroky směrem k akciím Telefóniky nekomentuje, více řekne až po dokončení celé transakce. Tu ještě musí schválit Evropská komise.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz dává přežití akcie na pražské burze jen malou šanci. „Před zveřejněním podmínek transakce bylo možné považovat stažení akcií Telefónicy z pražské burzy za téměř jisté. Setrvání španělské Telefónicy ve vlastnické struktuře a minimálně po čtyři léta přetrvávající obchodní (a technické) propojení by mohly být ale známkou toho, že PPF nemusí mít tak velkou potřebu akcie rychle z burzy stáhnout,“ vysvětluje svůj názor Hlinomaz.

Jistota, nebo spekulace

Analytici se víceméně shodují, že kdyby rozhodnutí bylo jen v rukou nového vlastníka, tak je o odchodu rozhodnuto. Spolurozhodovat ale budou i minoritní akcionáři, kteří dostanou nabídku na odkup jejich akcií od PPF. Jaká zhruba bude?

„Maximálně v úrovni celé transakce, tedy 305,60 korun na akcii. Jen pokud by byl eminentní zájem na stažení z burzy, pak by se cena mohla pohybovat výše, ale v tomto okamžiku se to jeví jako velmi málo pravděpodobné,“ odpovídá Hlinomaz.

„Podle posledních vyjádření z PPF pravděpodobně nelze čekat žádnou prémii nad cenu převzetí a zdá se, že PPF dokonce zkusí navrhnout i o něco nižší sumu z titulu odložených plateb. Ty z celkové ceny převzetí dělají asi 50 Kč/akcii,“ přidává se Bartek.

A vyšší cenu neočekává ani makléř Fio banky David Brzek. „Nadále považuji za pravděpodobnější, že titul na trhu zůstane a tudíž se výše odkupu bude pohybovat na úrovni zákonných požadavků, které zohledňují cenu nabytého podílu.“

Minoritní akcionáři nemají mnoho šancí, jak PPF donutit k vyšší nabídce. Mají jen dvě možnosti - akceptovat povinnou nabídku, která bude následovat těsně po dokončení transakce, nebo mohou spekulovat na budoucí růst ceny akcie.

„Mohou spekulovat např. na výsledky současné aukce kmitočtů a získání licencí ve prospěch Telefóniky, nebo na budoucí rostoucí zájem PPF získat více akcií a zbylé akcionáře vytěsnit, nebo i na zlepšení ekonomického prostředí a teoretické zlepšení hospodaření firmy v rukou nového vlastníka,“ dodává Hlinomaz.

Ten zároveň upozorňuje, že PPF může motivovat menšinové akcionáře k prodeji i jinou cestou, třeba snížením nebo zrušením dividendy. „Zvláště pokud by se to dalo obhájit potřebou investic na rozvoj sítí. Tím ale netvrdím, že tak PPF bude postupovat,“ dodává.

Každopádně platí, že právě budoucí nabídnutá cena ze strany PPF bude rozhodovat o tom, zda se PPF podaří akcie z pražské burzy stáhnout. Potřebuje přitom ovládnout alespoň 90 procent akcií, zbylé akcionáře by poté mohla vytěsnit.

„Pokud by cena povinné nabídky neobsahovala žádnou prémii, rozhodne se pravděpodobně část minoritních akcionářů nabídky nevyužít. Myslím si, že PPF by v takovém případě nedosáhla hranice 90% potřebné pro squeeze out,“ opakuje nejpravděpodobnější scénář Bartek.

Rána pro burzu i investory

Dividenda za posledních 5 let:
Autor fotografie: Reuters

Dividenda za posledních 5 let:

2013 - 30 korun
2012 - 40 korun
2011 - 40 korun
2010 - 40 korun
2009 - 50 korun

Poznámka: Dividendový výnos (poměr dividendy k ceně akcie) se stabilně pohybuje na úrovni kolem deseti procent.

Pražská burza každopádně bude doufat, že operátor pod vedením PPF neodejde. „Akcie Telefónicy ČR jsou jedním ze čtyř nejobchodovanějších titulů. Navíc by zmizel jediný zástupce telekomunikačního sektoru. Možnost investování na naší burze by se tak znatelně snížila,“ zasazuje případný odchod do reality Bartek.

Přímé hodnocení stažení telekomunikačních akcií z burzy pak nabízí Petr Hlinomaz. „Odchod by znamenal další posun na periférii mezi akciovými trhy,“ komentuje analytik.

Stažení akcií by výrazně zasáhlo i domácí investory, mezi kterými je titul velmi oblíbený. „Tratili by především dlouhodobý investoři, kteří titul preferovali z důvodu vysokého dividendového výnosu. Telefonica je pátou největší emisí na trhu a ve statistice objemu obchodů se pohybuje rovněž na předních příčkách. Několik let trvající propad celkových objemů na domácím trhu by se tak ještě umocnil,“ uzavírá Brzek.

 

Právě se děje

Další zprávy