Nová promenáda i "pobytové schody". Architekti vymysleli přehradě Harcov náplavku

Nová promenáda i "pobytové schody". Architekti vymysleli přehradě Harcov náplavku
... protože podle architektů není potřeba, neboť se tu nenachází žádný prudký svah a je zde volný přístup k vodě.
"Přehrada samozřejmě primárně slouží k tomu, aby chránila před povodněmi. Jde tedy vlastně o technickou přehradu. My jsme ale s Povodím Labe dlouho jednali o tom, aby měla i nějakou přidanou hodnotu, aby mohla dál sloužit k rekreaci, jako oddychové místo," popisuje pro Aktuálně.cz Janďourek, který vede Kancelář architektury města Liberec.
Obrázek zachycuje hlavní části plánované obnovy nádrže. Práce na revitalizaci, které vyjdou na téměř 388 milionů bez DPH, mají začít v druhé polovině roku, až bude veškerá voda vypuštěna.
Město počítá s opravou promenádní cesty, kultivací pláže a jejího okolí i s novými vstupy do vody. Návrhu na přeměnu se chopili architekti Jakub Chuchlík a Jiří Janďourek.
Foto: Kancelář architektury města Liberec
Adéla Očenášková Adéla Očenášková
5. 8. 2022 7:35
Přehrada Harcov v Liberci oslaví za dva roky 120 let. Dnes slouží také jako rekreační místo, město ji však začátkem 20. století vybudovalo, aby chránila před povodněmi. Tuto roli plní i nadále, čeká ale na modernizaci, kterou radnice slibuje už více než deset let. Podívejte se, jak se okolí vodní nádrže brzy promění.
 

Právě se děje

Další zprávy