Přehledně: Jak si sami najdete zapomenuté akcie z kuponovky a zjistíte jejich cenu

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 18. 6. 2021 8:56
Ještě stále existují stovky tisíc “zapomenutých” účtů s cennými papíry z kuponové privatizace z 90. let, které mají hodnotu mnoha miliard korun. Objevují se projekty, které za poplatky pomáhají s dohledáním a naceněním ztracených akcií, celý proces si však lidé mohou obstarat i sami. Poradíme, jak vypátrat, zda některé z těchto akcií nepatří právě vám.
Kuponová knížka - základní nástroj kuponové privatizace.
Kuponová knížka - základní nástroj kuponové privatizace. | Foto: ČTK

Akcie za kupony

V kuponové privatizaci, která se uskutečnila ve dvou vlnách v letech 1992 až 1994, si každý dospělý občan mohl zakoupit kuponovou knížku a kolek v hodnotě 1000 korun a tím se zapojit do směny investičních kuponů za akcie podniků. 

Účast byla obrovská - první vlny kuponové privatizace se zúčastnilo skoro šest milionu občanů, ve druhé vlně dokonce přes šest milionů lidí. V obou vlnách byl zprivatizován majetek za 367,5 miliardy korun, což představovalo 1172 dosud státních podniků. 

Po necelých 30 letech přitom stále existuje 700 tisíc účtů z kuponovky, na kterých leží ladem cenné papíry za několik desítek miliard korun. "Desítky miliard to jsou proto, že hodnota nekotovaných cenných papírů je dána nominální hodnotou, která ale není u většiny emisí vypovídající, protože společnosti jsou například v likvidaci či v konkurzu," říká Marie Mühlhoferová z Burzy cenných papírů Praha. Skutečná hodnota tak bude nižší, v řádech jednotek miliard. 

  • A tak je určitě zajímavé zjistit, zda některé ze zapomenutých akcií nepatří právě vám. Na následujících kartách zjistíte, jak na to.
 

Právě se děje

Další zprávy