A úroky běží dál. Kolik ve skutečnosti zaplatíte za odklad splátek a co musíte splnit

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 10. 5. 2020 16:05
Kolem vládou garantovaných odkladů splátek úvěrů podle nového zákona o úvěrovém moratoriu panuje stále celá řada nejasností. V přehledu Aktuálně.cz nabízíme návod, jak o odklad zažádat, výpočet, kolik ve skutečnosti zaplatíte, a další informace prostřednictvím otázek a odpovědí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Do kdy lze žádat o odklad a musím doložit pokles příjmů?

"Splátky lze v rámci zákonného moratoria odložit do konce července nebo do konce října. Platí, že splátky se odloží od prvního dne měsíce následujícího poté, co dlužník oznámí tento záměr bance," uvádí Zdeněk Vojtěch z ministerstva financí.

Neplatí tedy, že je možné žádat o odložení jen na tři nebo šest měsíců, lze požádat i na pět, čtyři, dva i jeden měsíc. Můžete tedy v květnu požádat o odklad na dva měsíce do konce července nebo na pět měsíců do konce října.

  • Posledním dnem, kdy lze o odklad požádat, je 30. září 2020 a odklad bude měsíční. 

K odložení splátek úvěrů by měli lidé přistoupit z důvodů negativního ekonomického dopadu pandemie koronaviru. Tyto důvody však nebudou muset nijak prokazovat. Banka dlužníka nijak neprověřuje a odklad splátek při vyplnění jednoduché žádosti a čestného prohlášení automaticky provede.

 

Právě se děje

Další zprávy