A úroky běží dál. Kolik ve skutečnosti zaplatíte za odklad splátek a co musíte splnit

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 10. 5. 2020 16:05
Kolem vládou garantovaných odkladů splátek úvěrů podle nového zákona o úvěrovém moratoriu panuje stále celá řada nejasností. V přehledu Aktuálně.cz nabízíme návod, jak o odklad zažádat, výpočet, kolik ve skutečnosti zaplatíte, a další informace prostřednictvím otázek a odpovědí.
Foto: Žena

Zatím se pandemie rodinného rozpočtu nedotkla, můžu přesto žádat?

Pokud se někoho pandemie covid-19 výrazněji ekonomicky, respektive finančně, negativně nedotkla, ale má obavy z budoucnosti, o odklad splátek žádat nesmí.

"Zákon o odkladu splátek byl přijat proto, aby pomohl lidem, živnostníkům a firmám, kteří byli negativně postiženi koronavirovou pandemií. Dlužník toto musí podle zákona potvrdit bance svým čestným prohlášením. Obavy z budoucnosti neznamenají, že se váš finanční stav zhoršil. Žádat můžete o odklad, pokud se vaše finanční situace v důsledku pandemie opravdu zhorší," říká Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace. 

Dlužníkům, pro něž není odklad splátek vhodným řešením, ale obavy z budoucnosti mají, banky doporučují konsolidaci, tedy sloučení více půjček do jedné.

Podle dat České bankovní asociace má 30 procent dlužníků dva a více úvěrů najednou. "Sloučením půjček do jedné můžete výrazně ušetřit na úrocích. Pokud například splácíte úvěry v celkové výši 600 tisíc korun při měsíční splátce 10 751 Kč, můžete své závazky refinancovat podle nejlepších podmínek konsolidací na trhu. Vaše nová splátka pak může činit například 7 877 korun. Měsíčně tak na splátkách ušetříte 2 874 Kč," vysvětluje Radka Černá ze Sberbank.

Dodává, že kromě úspory si lidé navíc zjednoduší splácení - bude odcházet jen jedna částka měsíčně na jeden účet. 

 

Právě se děje

Další zprávy