A úroky běží dál. Kolik ve skutečnosti zaplatíte za odklad splátek a co musíte splnit

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 10. 5. 2020 16:05
Kolem vládou garantovaných odkladů splátek úvěrů podle nového zákona o úvěrovém moratoriu panuje stále celá řada nejasností. V přehledu Aktuálně.cz nabízíme návod, jak o odklad zažádat, výpočet, kolik ve skutečnosti zaplatíte, a další informace prostřednictvím otázek a odpovědí.
Foto: Jan Langer

Jede se dál

Velké banky zatím obdržely téměř 250 tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů od klientů postižených opatřeními proti šíření koronaviru. Jde hlavně o spotřebitelské úvěry a hypotéky, v menší míře také o firemní úvěry. A podle sdělení většiny bank jsou připraveny přijímat další žádosti.

"O odklad splátek nás zatím požádalo přes 11 tisíc klientů, to představuje asi 10 % klientů, kteří u nás mají půjčku nebo hypotéku. A protože někteří mají více úvěrů, které chtěli odložit, odklad splátek jsme tedy vyřídili u téměř 17 tisíc úvěrů. Objem už odložených splátek činí víc než čtvrt miliardy korun. V přijímání žádostí dál pokračujeme, ale poslední dny je zájem menší," uvedla poslední dubnový den tisková mluvčí Air Bank Jana Karasová. 

Česká spořitelna od 20. března do konce dubna přijala více než 68 tisíc žádostí o odklad splátek. Nejvíce klienti využívají u této banky odklad splátek u spotřebitelských úvěrů (55 procent), následují hypotéky (35 procent) a podnikatelské a firemní úvěry (deset procent). "V průměru evidujeme asi 1700 žádostí denně," řekl ČTK mluvčí spořitelny Filip Hrubý. Celkový objem odložených splátek tvoří zhruba jednu miliardu korun.

  • Jak o odklad zažádat a kolik za něj nakonec na úrocích zaplatím? Mimořádný způsob pomoci ve formě odkladu splátek úvěrů vyvolává řadu otázek klientů. Na ty nejčastější čtěte odpovědi na následujících kartách. 
 

Právě se děje

Další zprávy