Máte smůlu, důchod vám musí stačit. Dávky na seniory nemyslí, možností mají jen pár

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
5. 3. 2019 6:06
Systém státní sociální podpory nabízí celou řadu dávek, které mají pomoci zlepšit životní úroveň lidem s nízkými příjmy. Jenže mnohdy na ně paradoxně vůbec nedosáhnou. V našem mini seriálu představujeme postupně tři nízkopříjmové domácnosti a jejich cestu k financím. V druhém díle uvádíme příklad důchodce.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČTK

Příběh druhý: penzista

Systém státní sociální podpory nabízí celou řadu dávek, které mají pomoci zlepšit životní úroveň lidem s nízkými příjmy. Jenže mnohdy na ně paradoxně vůbec nedosáhnou. V našem mini seriálu představujeme postupně tři nízkopříjmové domácnosti a jejich cestu k financím. V prvním díle jsme uvedli příklad matky samoživitelky, nyní představíme penzistu. 

Příběh druhý: Senior

  • domácnost zahrnuje jednoho člena - ženu v důchodovém věku
  • příjem domácnosti je celkem 13 tisíc korun měsíčně (důchod)
  • bydlí v nájemním bytě v Praze, v letošním roce jí zvýšili nájem ze 7 tisíc korun na 8400 korun měsíčně, poplatky činí 2 tisíce korun, náklady na bydlení jsou celkem 10 400 korun měsíčně
  • před zvýšením nájmu jí zbývalo na živobytí 4 tisíce korun měsíčně, nyní už jen 2600 korun (i tak má nižší nájemné, než je obvyklé, bydlí v bytě přes známé)

O jaké dávky státní sociální podpory může důchodkyně žádat? 

 

Právě se děje

Další zprávy