Předběžný odhad ČSÚ: Česká ekonomika klesla v 1. čtvrtletí meziročně o 2,1 procenta

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 4. 2021 9:55
Česká ekonomika v prvním letošním čtvrtletí klesla meziročně o 2,1 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí hrubý domácí produkt klesl o 0,3 procenta. Jde o předběžný odhad, který v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle Vladimíra Kermieta z ČSÚ vedla zpřísněná protiepidemická opatření vlády v mezičtvrtletním srovnání k dalšímu propadu spotřebních výdajů domácností.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK, Shutterstock.com

K poklesu přispěla i zahraniční poptávka, kdy se ve srovnání s koncem loňského roku nedařilo udržet rekordní vývozy zboží. Zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí oznámí ČSÚ 1. června.

Pokles ekonomiky je mírnější, než očekávali analytici. Ti v odhadech předpokládali, že ekonomika kvůli přetrvávajícím protipandemickým omezením klesla v prvním čtvrtletí meziročně o zhruba tři procenta a mezičtvrtletně zhruba o procento.

Ve čtvrtém čtvrtletí loni se HDP meziročně snížil o 4,8 procenta, ve srovnání se třetím čtvrtletím ale stoupl o 0,6 procenta. Za celý loňský rok se česká ekonomika propadla o 5,6 procenta.

Epidemie koronaviru začala českou ekonomiku ovlivňovat už v prvním čtvrtletí loňského roku. První případy epidemie se v zemi objevily 1. března, stát poté v březnu začal zavádět omezení obchodu, služeb či pohybu lidí. V loňském prvním čtvrtletí ekonomika klesla meziročně o 1,8 procenta, nejhorší propad byl patrný ve druhém čtvrtletí, a to o více než desetinu. Meziroční pokles následoval i ve třetím a čtvrtém čtvrtletí.

Také v mezičtvrtletním srovnání bylo nejhorší loňské druhé čtvrtletí, kdy ekonomika propadla proti prvnímu kvartálu o 8,7 procenta. Ve třetím a čtvrtém čtvrtletí se mezičtvrtletně HDP zvyšoval.

 

Právě se děje

Další zprávy