Před rokem začala na venkově, teď krize zasáhla Prahu

Petr Holub
4. 1. 2010 2:10
Na konci prvního krizového roku už není region bez potíží

Praha - Na konci prvního krizového roku už není region bez potíží.

Ekonomický pokles začal prudkým pádem průmyslu a v zimě to odnesly kraje, které jsou na něm závislé, zvláště na strojírenství.

S jarem ale první náraz odezněl a během léta a podzimu krizí trpěly spíše metropole, které nabízejí administrativní, bankovní a turistické služby.

Ke konci roku zasáhla krize nejvíc hlavní město.

Aktuálně.cz sledovalo krizi v České republice každý měsíc ve své krizové mapě. Její průběh si můžete prohlédnout. Článek pokračuje pod grafikou.

Na moravské frontě klid

V lednu a únoru 2009 bylo možné krizi pozorovat na Vysočině a Liberecku, kde propouštěly továrny na autodíly, brzy se k nim přidaly středomoravské regiony Olomoucko a Zlínsko i severní Morava. O jejich pádu dodnes svědčí vysoká nezaměstnanost a někde i snížení platů.

Od jara se však poměry pomalu mění.

V krizových regionech se poměry stabilizují a na Liberecku nebo Ostravsku dokonce mírně zlepšují. Podle všech parametrů zůstává dosud nejrozvinutějším regionem Praha, přesto ve druhém a třetím čtvrtletí zasahuje krize nejvíc právě tam.

Proč právě Praha

Hlavní město si zvyklo na úspěch, a proto v něm praskla největší realitní bublina. Letos se tam začalo stavět o třicet procent méně bytů, než loni, a pád bude podle předpovědí pokračovat.

Kosmopolitní centrum nad Vltavou získalo dobré jméno mezi turisty, ovšem zájem o zahraniční turistiku dnes klesá na celém světě. České hotely a restaurace dnes zachraňují domácí klienti, kteří rovněž nahrazují dovolené v cizině pobytem v tuzemsku.

Krize nezasáhla turistické služby v Jihočeském a Libereckém kraji, které se specializují na Čechy, to však není případ hlavního města.

Rok 2009 navíc potvrdil jedno z krizových pravidel: když ekonomika nefunguje, Češi se přestávají stěhovat. Pocítila to především Praha a její satelity, kde lidé v dobách prosperity hledali lépe placenou práci. V létě a na podzim se však z hlavního města víc rodin odstěhovalo.

Praha přitom není výjimkou. Stejné zpomalení hlásí i další velké metropole Brno a Plzeň.

Příliš rychlá Morava

Dosud se tedy v krizi nejvíc vyplácí opatrnost a zlatá střední cesta.

Podle indexu Aktuálně.cz nejméně zasáhla Královéhradecko a Karlovarsko.

Oba regiony přitom rostly v minulých letech ze všech českých krajů nejpomaleji, stejně na tom byl podle Českého statistického úřadu už jenom Liberec. V Hradci a ve Varech proto neexistují žádné bubliny, které mohly při krizi prasknout.

Relativně slušně ještě obstály střední a jižní Čechy. Středočeši se dvěma automobilkami ovšem mohou děkovat Němcům za jejich šrotovné.

Jako v roce 1998 zasáhla i letos krize víc Moravu. Oba případy však nejde jednoduše srovnávat. V devadesátých letech Morava trpěla nedostatkem nových investic, tentokrát doplácí na příliš rychlý růst posledních let.

Vedle Prahy totiž rostly po roce 2000 nejrychleji Ostravsko, jižní Morava a Vysočina, Zlín a Olomouc byly v průměru jako například střední Čechy.

 

Právě se děje

Další zprávy