Panorama Hradčan, které zabetonovalo měnu. Před 5 lety začala ČNB rozprodávat koruny

nev ČTK nev, ČTK
7. 11. 2018 6:05
Přišlo to nečekaně. 7. listopadu začala Česká národní banka po předchozím stručném oznámení s masivním nakupováním zahraničních měn za koruny ze svého bezedného měšce. Devizové intervence měly oslabit českou korunu, jelikož české ekonomice podle banky hrozila deflace neboli snižování cen s nedobrým vlivem na hospodářství. Názory na spuštění devizových intervencí ČNB však rozdělují ekonomy i pět let od jejich zahájení.
Prezident Miloš Zeman (vlevo) jmenoval 25. června 2013 na Pražském hradě novým premiérem bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka (vpravo).
Prezident Miloš Zeman (vlevo) jmenoval 25. června 2013 na Pražském hradě novým premiérem bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka (vpravo). | Foto: ČTK

Do čela ČNB přichází Rusnok

Singera ve vedení ČNB vystřídal v roce 2016 Jiří Rusnok, který je dlouholetým spojencem prezidenta Zemana. Své jmenování do čela bankovní instituce uhájil i přes rozporné názory obou představitelů na politiku kurzového závazku.

  • "Jistě máme jiný názor na použití tohoto nástroje, ale vždy jsem říkal, že byl použit za specifických okolností a že jde o dočasný nástroj," řekl po nástupu do funkce Rusnok.
 

Právě se děje

Další zprávy