Panorama Hradčan, které zabetonovalo měnu. Před 5 lety začala ČNB rozprodávat koruny

nev ČTK nev, ČTK
7. 11. 2018 6:05
Přišlo to nečekaně. 7. listopadu začala Česká národní banka po předchozím stručném oznámení s masivním nakupováním zahraničních měn za koruny ze svého bezedného měšce. Devizové intervence měly oslabit českou korunu, jelikož české ekonomice podle banky hrozila deflace neboli snižování cen s nedobrým vlivem na hospodářství. Názory na spuštění devizových intervencí ČNB však rozdělují ekonomy i pět let od jejich zahájení.
Foto: Shutterstock

Díky intervencím zažíváme dnešní prosperitu?

"Kurzový závazek byl krokem do neznámých vod, ale ČNB musela něco vymyslet tváří v tvář deflačnímu riziku. Zpětně se ukazuje, že zvolila dobře. Lze argumentovat, že začátek i konec měly přijít o pár měsíců dříve, ale to jsou jen detaily na jinak zdařilém manévru, který přispěl ke stabilitě české ekonomiky a dnešní prosperitě," uvedl hlavní ekonom Deloittu David Marek.

Inflace je podle něj přibližně v souladu s odhady ČNB a kurz koruny je o něco slabší, což je dáno externími faktory. "Nadále platí, že česká ekonomika patří z hlediska makroekonomické a finanční stability mezi nejstabilnější ekonomiky světa. Značnou zásluhu na tom má ČNB," dodal Marek.

 

Právě se děje

Další zprávy