Panorama Hradčan, které zabetonovalo měnu. Před 5 lety začala ČNB rozprodávat koruny

nev ČTK nev, ČTK
7. 11. 2018 6:05
Přišlo to nečekaně. 7. listopadu začala Česká národní banka po předchozím stručném oznámení s masivním nakupováním zahraničních měn za koruny ze svého bezedného měšce. Devizové intervence měly oslabit českou korunu, jelikož české ekonomice podle banky hrozila deflace neboli snižování cen s nedobrým vlivem na hospodářství. Názory na spuštění devizových intervencí ČNB však rozdělují ekonomy i pět let od jejich zahájení.
Foto: Shutterstock

Po válce je každý generál, říká ekonom

Názory na spuštění devizových intervencí Českou národní bankou rozdělují ekonomy i pět let od jejich zahájení. Podle zastánců intervence přispěly ke stabilitě české ekonomiky a jejímu dnešnímu dobrému vývoji. Podle kritiků dopad intervencí například omezuje v současnosti účinnost měnové politiky a nenutil firmy inovovat a zvyšovat produktivitu.

"Při zpětném pohledu lze říct, že ekonomika by se do žádné obávané deflační recese nedostala, ani kdyby kurzový závazek nebyl zaveden. To je však zpětný pohled, kdy již víme, že se v závěru roku 2013 výrazně zlepšila zahraniční poptávka," uvádí hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Výhodou intervencí podle něj bylo, že tuzemskou ekonomiku chránily před politikou Evropské centrální banky. "Její extrémně uvolněná měnová politika a spuštění kvantitativního uvolňování (tedy nákupů dluhopisů) by patrně způsobily výraznější posílení koruny, což by zhoršilo konkurenceschopnost tuzemských vývozců," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy