Před čtvrt stoletím proběhla první aukce malé privatizace

ČTK ČTK
25. 1. 2016 10:48
Malá privatizace byla podle odborníků nejrychlejší a zároveň nejméně problematickou částí celého privatizačního procesu. Znamenala nový začátek pro tisíce lidí, kteří v dražbách získali obchody, restarace a další provozovny služeb.
První aukce malé privatizace se konala 26. ledna 1991 v zaplněném sále pražského magistrátu.
První aukce malé privatizace se konala 26. ledna 1991 v zaplněném sále pražského magistrátu. | Foto: ČTK

Praha - Před pětadvaceti lety, 26. ledna 1991, se konala první aukce malé privatizace. Podle odborníků nejrychlejší a zároveň nejméně problematická část celého privatizačního procesu pomohla po pádu komunistického režimu v tehdejším Československu rozjezdu drobného podnikání. Malou privatizaci umožnil zákon o převodech vlastnictví státu na jiné osoby schválený Federálním shromážděním v říjnu 1990.

Zvuk licitátorova kladívka v aukci malé privatizace poprvé zazněl v zaplněném sále pražského magistrátu. Nového majitele na této aukci získala například prodejna ovoce a zeleniny na Koněvově ulici v Praze nebo samoobsluha na Zbraslavi. Historicky první aukci bylo často vyčítáno provinění proti zákonu, jelikož jednu provozovnu získalo družstvo, a to přesto, že aukcí se směly účastnit pouze fyzické osoby.

V malé privatizace se státu podařilo ke konci roku 1993, kdy se konaly poslední aukce, získat přes 31 miliard korun za zhruba 25 000 prodaných privatizačních jednotek. Malá privatizace tak znamenala nový začátek pro tisíce lidí, kteří v dražbách získali obchody, restaurace a další provozovny služeb či některé menší podniky.

S odstupem času, a po těch všech amnestiích, co ten Klaus udělal, si skoro myslím, že to byl záměr, říká Tomáš Ježek k chybě v zákoně o investičních fondech, která umožnila masivní tunelování. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy