První Ikea byla v Česku jako zjevení. Otevíral ji Klaus, davy tam mířily za inspirací

První Ikea byla v Česku jako zjevení. Otevíral ji Klaus, davy tam mířily za inspirací
V průběhu let se navíc zvyšovala i cenová dostupnost výrobků. Například odkládací stolek Lack v roce 1996 stál podle tehdejšího katalogu 698 Kč. Dnes stojí 149 Kč a průměrná hrubá mzda se přitom od té doby zvýšila více než trojnásobně, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Ikey Petr Šašek.
"Prodejna byla často úplně plná a u pokladen stály dlouhé fronty. Ikea byla v počátcích na našem trhu vnímána mimořádně prestižně, chodily do ní významné osobnosti i celebrity. Lidé se ji naučili navštěvovat nejen tehdy, když potřebovali koupit něco do bytu, ale i pro inspiraci, pro zlepšení nálady a celkově pro pozitivního
ducha, který tam panoval,“ vzpomíná Lenka Žižková, vysokoškolská pedagožka a publicistka, která se dlouhodobě zabývá bytovou kulturou a designem.
První prodejna nábytkářského řetězce Ikea v tehdejším Československu se nacházela ve třech patrech Domu bytové kultury (DBK) v Praze na Budějovické. Podívejte se, jak vypadala.
"Uspořádat slavnostní otevření v sedm hodin ráno, tedy v jediném čase, kdy jsem se ho mohl ještě před zasedáním federální vlády zúčastnit, je skvělým nápadem a příkladem inovací, které věřím, že Ikea do Československa přinese,“ vtipkoval tehdy Klaus (ilustrační foto z roku 1990).
Foto: DBK
Dan Poláček Adéla Očenášková Dan Poláček, Adéla Očenášková
Aktualizováno 4. 9. 2021 16:12
První prodejna švédského nábytkářského řetězce Ikea se v tehdejším Československu otevřela 5. září 1991, tedy před jednatřiceti lety. Obchod se nacházel v pražském Domě bytové kultury (DBK) a už jen samotné otevření bylo velkou společenskou událostí. Nenechal si ho ujít třeba ani někdejší ministr financí Václav Klaus. Podívejte se, jak první prodejna Ikey vypadala i na další snímky z historie.
 

Právě se děje

Další zprávy