Před 20 lety zkrachoval energetický kolos Enron. Burzy se otřásly a lidé neměli práci

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 12. 2021 18:09
Přesně před 20 lety, 2. prosince 2001, otřásl světovou ekonomikou krach největšího amerického obchodníka s energií, firmy Enron. Tehdy největšímu bankrotu v historii USA předcházelo oznámení společnosti, že v uplynulých čtyřech letech nadhodnotila své účetnictví o více než 600 milionů dolarů. Šéfové firmy podváděli, aby zachovali vysoké ceny firemních akcií, z nichž měli vysoké finanční bonusy.
Bývalého finančního šéfa amerického energetického koncernu Enron Andrewa Fastow
Bývalého finančního šéfa amerického energetického koncernu Enron Andrewa Fastow | Foto: ČTK

Soud s "mozky" Enronu

Federální porota u soudu v Houstonu v květnu 2006 shledala Kennetha Laye vinným z podvodu a zločinného spolčení, Lay však 5. července 2006 náhle zemřel ve věku 64 let a případ byl odložen.

K více než 24 letům vězení byl odsouzen další bývalý šéf Enronu Jeffrey Skilling, kterému v červnu 2013 soud v Houstonu snížil trest na 14 let. Zmírnění rozsudku umožnila dohoda Skillingových právníků s ministerstvem spravedlnosti. Skilling se na jejím základě vzdal dalších pokusů o odvolání proti trestu. Zároveň se díky tomu uvolnilo kolem 40 milionů dolarů, které soud bývalému manažerovi Enronu nařídil zaplatit akcionářům a zaměstnancům firmy poškozeným jejím krachem. Z vězení byl Skilling propuštěn v roce 2019.

Bývalý finanční ředitel Andrew Fastow, který byl považován za osnovatele podvodů v Enronu, nastoupil v září 2006 do vězení. Na svobodu ho propustili v prosinci 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy