Před 20 lety zkrachoval energetický kolos Enron. Burzy se otřásly a lidé neměli práci

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 12. 2021 18:09
Přesně před 20 lety, 2. prosince 2001, otřásl světovou ekonomikou krach největšího amerického obchodníka s energií, firmy Enron. Tehdy největšímu bankrotu v historii USA předcházelo oznámení společnosti, že v uplynulých čtyřech letech nadhodnotila své účetnictví o více než 600 milionů dolarů. Šéfové firmy podváděli, aby zachovali vysoké ceny firemních akcií, z nichž měli vysoké finanční bonusy.
Sídlo vedení energetické společnosti Enron v Houstonu na snímku z roku 2001
Sídlo vedení energetické společnosti Enron v Houstonu na snímku z roku 2001 | Foto: ČTK

Šok na Wall Street

Firma oznámila, že v uplynulých čtyřech letech nadhodnotila své účetnictví o více než 600 milionů dolarů. Šéfové podniku podváděli, aby zachovali vysoké ceny akcií Enronu, z nichž měli díky motivačním programům vysoké bonusy.

Skandál energetické firmy tehdy vyvolal šok na Wall Street a odstartoval vlnu podobných případů, například u amerických firem Tyco, Adelphia nebo WorldCom. V Evropě se skandál nevyhnul hlavně italskému Parmalatu, kterému se přezdívalo "evropský Enron". 

Smutně proslulým se stal Layův výrok "můžu upřímně říct, že jsem ještě nikdy neměl z Enronu tak dobrý pocit jako nyní", který pronesl tři měsíce před tím, než vyšla najevo obří díra v účetnictví firmy. Krach Enronu překonal až bankrot společnosti WorldCom z roku 2002 a několik dalších obřích bankrotů z let 2008 a 2009, kdy vypukla hospodářská krize.

 

Právě se děje

Další zprávy